Inno Tähismaa • 25. november 2002 kell 12:21

Rahandusministeerium: kasiinod peavad tulumaksu kinni pidama

Rahandusministeerium on seisukohal, et kasiinod peavad võitudelt tulumaksu kinni pidama.

Rahandusministeeriumi kodulehel oleva <#seisukoha=http://www.fin.ee/index.html?id=5158> järgi näeb ministeerium, et hasartmängumaksu võitude pealt peab maksu maksma. Ministeerium leiab, et erinevalt loteriist on hasartmängu puhul tegemist tavalise ettevõtlusega, millelt saadud tulult peab eraisik maksu maksma.

Ministeeriumi seisukoha järgi ei saa hasartmängutulu võrrelda kasumiga, kuna tegemist on füüsilise isiku tuluga. Kasiinovõitude puhul tuleb kasiinodelt tulumaks kinni pidada. Kui kasiino seda ei tee, tuleb kasiinovõidu saajal ise tulu deklareerida ja maksuraha maksuametile üle kanda.

Juhul kui saadud tulult ei ole tulumaksu kinni peetud ja eelarvesse tasutud ning väljamakse saaja ei ole tulu deklareerinud ning tulumaksu tasunud, vastutavad maksumaksja ja maksu kinnipidaja maksukohustuse täitmise eest solidaarselt, leiab ministeerium. Selline vastutus tähendab, et maksuhaldur võib tulumaksu tasumist nõuda nii maksu kinnipidajalt kui maksumaksjalt - kui üks neist kohustuse täidab, langeb ära ka teise kohustus maksusummat tasuda.

Ministeerium on oma põhimõtteid tutvustanud kasiinodele 2000. aasta lõpus saadetud kirjas.

Kasiinod on seisukohal, et tulumaksu nõudmine viib firmad pankrotti.

Hetkel kuum