26. november 2002 kell 14:49

2/3 ostetavaimatest juustudest tuleb Eestisse Leedust

Täna juustuuuringut tutvustanud Konjunktuuriinstituudi vanemteaduri Liina Ernitsa sõnul tuleb 2/3 ostetavaimatest juustudest Eestisse Leedust.

Need juustud liigitatakse pehmete, poolpehmete ja poolkõvade juustude hulka, mille hind on kaubandusvõrgus odavam, kui näiteks hallitusjuustudel ning kõvadel juustudel.

Ernits tõi välja, et nõudlust siseturul mõjutab välisturu nõudlus, mis omakorda avaldab survet juustude hinnatasemele. ?Kui kodumaine toodang läheb ekspordiks, siis peab kuskilt tulema juustu asemele,? ütles Ernits.

Kui 1998. aastal moodustas siin müüdavast juustust kodumaine 82%, siis aasta-aastalt on Eesti juustutootjate osakaal koduturul vähenenud. 2001. aastal oli Eesti juustutootjate käes 69% turust ning aasta enne seda isegi 62%.

Suvel tehtud juustuuuring näitas, et kaubanduses pakutud juustusortidest olid 85 kodumaised ja 349 välismaised. ?Turumurrangu siseturul on teinud odavad Leedu juustud. Meie elanikkond on suhteliselt vaene,? märkis Ernits. ?Eelmisel aastal juustu hind tõusis, mis pidurdas tarbimist veelgi.?

Olukorras, kus ekspordikvoodid Euroopa Liitu suurenevad, tungib odav importjuust Eesti turule üha rohkem.

Hetkel kuum