• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  2/3 ostetavaimatest juustudest tuleb Eestisse Leedust

  Täna juustuuuringut tutvustanud Konjunktuuriinstituudi vanemteaduri Liina Ernitsa sõnul tuleb 2/3 ostetavaimatest juustudest Eestisse Leedust.

  Need juustud liigitatakse pehmete, poolpehmete ja poolkõvade juustude hulka, mille hind on kaubandusvõrgus odavam, kui näiteks hallitusjuustudel ning kõvadel juustudel.
  Ernits tõi välja, et nõudlust siseturul mõjutab välisturu nõudlus, mis omakorda avaldab survet juustude hinnatasemele. ?Kui kodumaine toodang läheb ekspordiks, siis peab kuskilt tulema juustu asemele,? ütles Ernits.
  Kui 1998. aastal moodustas siin müüdavast juustust kodumaine 82%, siis aasta-aastalt on Eesti juustutootjate osakaal koduturul vähenenud. 2001. aastal oli Eesti juustutootjate käes 69% turust ning aasta enne seda isegi 62%.
  Suvel tehtud juustuuuring näitas, et kaubanduses pakutud juustusortidest olid 85 kodumaised ja 349 välismaised. ?Turumurrangu siseturul on teinud odavad Leedu juustud. Meie elanikkond on suhteliselt vaene,? märkis Ernits. ?Eelmisel aastal juustu hind tõusis, mis pidurdas tarbimist veelgi.?
  Olukorras, kus ekspordikvoodid Euroopa Liitu suurenevad, tungib odav importjuust Eesti turule üha rohkem.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Teerajajad: ettevõtted vastutagu keskkonna- ja sotsiaalse mõju eest
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Biden plaanib maksudega rikkaid pitsitama hakata
Täna avalikustas Senati rahanduskomisjoni esimees Ron Wyden nn "miljardäridemaksu" plaani, mille eesmärk on kõrgemalt maksustada rikkaid ja ettevõtteid, vahendab Reuters.
Täna avalikustas Senati rahanduskomisjoni esimees Ron Wyden nn "miljardäridemaksu" plaani, mille eesmärk on kõrgemalt maksustada rikkaid ja ettevõtteid, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Põhja-Euroopa kustutas Lõuna-Euroopa lootused odavamale elektrile Aas: rohkem raha taastuvenergeetikasse
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.