Romet Kreek • 26. november 2002 kell 22:00

USA makroandmed kukutasid börse

USA aktsiad langesid eilse börsipäeva alguses pettumust valmistanud tarbijausalduse ja majamüügi numbrite tõttu.

Kell 18 oli Dow Jonesi tööstuskeskmine langenud, nagu ka Nasdaqi ja S&P 500 indeks, 1,4 kuni 1,7 protsendi võrra. Dow Jonesi tööstuskeskmisse kuuluvate ettevõtete aktsiatest oli vaid üks ? Eastman Kodak ? plussis. Fototarvete tootja aktsia tõusis 0,24 protsenti, 36,91 dollarini. Suurim langeja oli traktoritootja Caterpillar aktsia, mis oli kukkunud 3,45 protsenti, 47 dollarini.

Novembris kasvas USA tarbijausaldusindeks 84,1ni oktoobrikuiselt 79,6-lt, kuid tõus oli analüütikute oodatust väiksem. Turul oodati selleks numbriks 85,0.

Uute majade müük langes oodatust enam: 1,007 miljonini võrreldes septembri 1,021 miljoniga.

Kolmanda kvartali suuremaks korrigeeritud majanduskasv, mis ületas analüütikute ootusi, ununes investorite seas sootuks. Kolmanda kvartali majanduskasv korrigeeriti varasemalt 3,1 protsendilt 4,0 protsendini. Analüütikud ootasid 3,8 protsendini korrigeerimist.

Turuosaliste mõtted liiguvad juba vaba päeva ja kalkuni juures. Neljapäeval on tänupühad, mil USA aktsiaturud on suletud. Reedel kaubeldakse USAs vaid pool päeva. Paljud maaklerid on juba enne pühi puhkuse võtnud. Tänupühade nädal on Stock Traders Almanaci järgi CNNMoney andmetel traditsiooniliselt plussis lõppenud (41 juhul 50st).

Ericssoni aktsia kukkus eile USA aktsiaturu avanemise järel Stockholmi börsil enam kui 9% miinusesse. Kell 18.20 kaubeldi aktsiaga 9,3% miinuses, 8,80 Rootsi kroonil. Ericssoni aktsiast võetakse pärast nädalaid kestnud järsku tõusu kasumit.

Hetkel kuum