27. november 2002 kell 8:35

Soomlaste uuring: räimedes mürgiseid dioksiine kordades üle normi

Soome vetes püütud räimedes ei ole dioksiinisisaldus vähenenud ning ületab endiselt mitmekordselt ELis lubatu piiri.

Suurtes kalades võib vähki tekitavaid dioksiine olla isegi kuni neli korda lubatust enam, samas alla 17 cm pikkustes kalades on dioksiinisisaldus normi piires, vahendab Helsingin Sanomat vastvalminud uuringut.

?Puhtad paberid? said kilu, siig, luts, koha, ahven ning Läänemere lõunaosast püütud räimed. Kõige suurem dioksiinisisaldus oli Soome rannavetes püütud räimedes.

Soome pelgab, et tõenäoliselt ei parane olukord ka 2006. aastaks. Siis otsustab Euroopa Liit, kas lubada Soomel ja Rootsil edaspidigi püüda ja süüa Läänemere räime ka lõhet. Soome on seni olnud räimepüügi keelustamise vastu, mis seaks löögi alla Soome kalurid.

Hetkel kuum