Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Välireklaamifirma saavutas võidu

  Unicom sõlmis käesoleva aasta suvel Tallinna linnaosavalitsustega välireklaami ja bussipeatuste paigaldamise lepingud 15 aastaks. Nendelt objektidelt ei pea Unicom maksma linnale reklaamimaksu.
  Unicom maksab tänavu reklaamimaksu 2,7 miljonit krooni. Arvestades Unicomi turuosa 70protsendilist kasvu ning reklaamimaksu ja rendi kahekordistamist peaks ettevõte hakkama tasuma reklaamimaksu umbes 9 miljonit krooni aastas. 15 aasta jooksul tähendaks see linnale 135 miljoni krooni eest reklaamimaksu.
  Unicomi nõukogu esimehe Franklin McMahoni ütlust mööda investeerib Unicom vastutasuks kahel tuleval aastal kokku 30 miljonit krooni bussipeatuste ehitusse. Lisaks arvestab Unicom, et bussipeatuste hooldamine läheb neile maksma 15 aasta jooksul 90 miljonit krooni ehk ühe bussipeatuse kohta umbes 1000 krooni kuus.
  Samas saab Unicom lepingutega lisaks bussipeatustele õiguse paigalda ka reklaamtahvleid, valguskaste ning osalise kommertskasutusega linnateabe vitriine ja sambaid, millelt ei pea reklaamimaksu maksma. Näiteks reklaamtahvlite investeeringu tasuvuse aeg on viis kuud pinna 40protsendilise täitumuse juures.
  ?Unicomi ja teiste firmadega varem sõlmitud lepinguid üle ei vaadata,? kinnitas keskerakondlasest Tallinna abilinnapea Toomas Vitsut eile.
  Kuigi seoses uue reklaamimääruse väljatöötamisega linnaosavalitsused ei andnud firmadele lube uute välireklaami pindade püstitamiseks, sõlmisid nad Unicomiga 15 aastaks ilma konkursita lepingu. Kuna selles tehingus raha osapoolte vahel ei liikunud, ei olnud hanke korraldamine linnale kohustuslik. ?Tehingu sõlmimise põhjusi tuleb otsida firmast ja mitte linnaosavalitsustes. Nii aktiivseid ja tugevaid lobiste pole varem nähtud,? märkis Vitsut.
  Ka Unicomi omanikud Franklin McMahon ja Lorraine Stevenin kinnitavad, et on linnaosavalitsustega tugevat tööd teinud.
  Tallinna linnaosade vanemad on öelnud, et seitsmes linnaosas üheaegselt sarnaste lepingute sõlmimine oli juhus ja see polnud ei linnavalitsuse ega poliitiliste erakondadega koordineeritud. Unicomi bussipeatuste tasuta pindadel olid aga kahe nädala jooksul enne valimisi keskerakondlikke linnaosavanemaid tutvustavad reklaamid koos erakonna logo ja valimislubadusega. Arve plakatite trükkimise eest läks Keskerakonna valimiskampaaniat kujundanud reklaamibüroosse Idea AD.
  Tallinna reklaamimäärus tõstab reklaamimaksu, kehtestab rendi maa kasutuse eest ning reguleerib välireklaami kohtade väljaandmist.
  Erinevalt varasemast ei pea reklaamimaksu maksma ettevõtted, kes on seadnud välja oma firma logo ehitisele, kus nad tegutsevad. Linn maksustab kahekordselt kuni 6protsendise alkoholisisaldusega jookide reklaami ja kolm korda rohkem raha üle 6protsendise alkoholisisaldusega jookide reklaami.
  Tänu varem sõlmitud lepingutele ei ulatu see piirang Unicomile.
  Kolmekordse määraga on maksustatud reklaam mobiilsetel konstruktsioonidel. ?Linn hea meelega ei näeks seda liiki reklaaminduse vohamist Tallinnas,? ütles abilinnapea Toomas Vitsut.
  Reklaami paigutamise kohad renditakse välja konkursi korras linnaosavalitsustes. Koha rent on kallim kesklinnas ja ristteede läheduses.
  Linn ei või anda välja reklaampindu 60?100 meetri raadiuses Unicomi pindadest.
  Reklaamimaksu hakkab koguma Tallinna ettevõtlusamet, kus uue ülesande saavad viis inimest.
  Tänavu sai linn reklaamimaksu 21 miljonit krooni. Hoolimata sellest, et reklaamimaksust vabanevad logod ehitistel ja osa Unicomi pindadest, loodab linn tuleval aastal eelarvesse reklaamimaksust 31 miljonit krooni.
  Toomas Vitsuti ütlust mööda tekib kasv tänu oluliselt tõhusamale maksude kogumisele. ?Varem linn lihtsalt sirutas käe välja ja lootis, et keegi paneb sinna midagi,? rääkis Vitsut.
  Samuti peaks lisaraha tooma reklaamimaksu tõus ja linna maa kasutamise eest rendi kehtestamine.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
USA aktsiaturg rallis Powelli kõne peale
USA aktsiaturg rallis kolmapäeval üle 3% ülespoole, kui Föderaalreservi juht Jerome Powell viitas oma kõnes, et detsembrikuu rahapoliitika istungilt võiks oodata varasemast aeglasemat intressitõstmist. Powell lisas, et inflatsiooniga võitlemine pole veel läbi ning on tõenäoline, et intressid jäävad veel teatud ajaks kõrgele tasemele püsima.
USA aktsiaturg rallis kolmapäeval üle 3% ülespoole, kui Föderaalreservi juht Jerome Powell viitas oma kõnes, et detsembrikuu rahapoliitika istungilt võiks oodata varasemast aeglasemat intressitõstmist. Powell lisas, et inflatsiooniga võitlemine pole veel läbi ning on tõenäoline, et intressid jäävad veel teatud ajaks kõrgele tasemele püsima.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.