28. november 2002 kell 22:00

Jõululinn Turu

Kuigi tavaliste inimeste ettekujutus ühendab jõulud eelkõige Lapimaaga, üritab Edela-Soomes asuv Turu linn saada oma osa jõuluturismi hüvedest.

Turut seob jõuludega aastasadade taha ulatuv traditsioon kuulutada välja jõulurahu. Viimaste aastate jooksul on linn investeerinud suuremal hulgal raha jõuluturismi arendamisse ja kogu detsembrikuu toimub linnas suurejoonelisi jõuluüritusi.

Turu pikka ajalugu võib näha juba esimesest pilgust kesklinnale, seda hoolimata mitmest linna laastanud tulekahjust.

Turu vanust loetakse aastast 1229, kui Soome piiskopi asukoht otsustati Turusse viia. Kulus üle 300 aasta, enne kui Helsingi sai linnaõigused ja veel paarsada aastat hiljem hakkas Helsingi linna mõõtmeid saavutama.

Turu kahe keskse vaatamisväärsuse, toomkiriku ja lossi ajalugu ulatub 13.?14. sajandisse, mis on teiste Soome linnade ajalugu arvestades lausa muinasaeg. Näiteks Helsingi kesklinna uhked ehitised on suures osas pärit 19.?20. sajandist.

Turus tasub kindlasti külastada läbi linna voolava Aura jõe kallastel asuvaid muuseume, näiteks väärivad vaatamist uue ajaloomuuseumi interaktiivsed näitused.

Ükskõik millisel aastaajal ja päeval pakuvad mõnusat ajaviitmisvõimalust Turu harukordselt mõnusad pubid. Turu on linn, kuhu võiks ainult pubide pärast sõitagi. Teemapubid Apteek, Kool, WC ja Pank on ehitatud varem vastavaks otstarbeks kasutatud ruumidesse. Tõesti, isegi varasemast avalikust käimlast on Turus saanud kõrts.

Lisainfot: http://www.christmascity.com , http://www.turku.fi

Autor: Tarmo Virki

Hetkel kuum