Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuld nõuab spekulandilt täit tähelepanu

  ?Kulla jaoks on praegu otsustav moment,? lausus Goldmoney maksesüsteemi looja James Turk. ?Kullauntsi hind liigub järgmise paari nädala jooksul kas ülespoole 325 dollari taset või kukub allapoole, 310 dollari piiri vastupidavust testima,? lausus Turk CBSMarketwatchile.
  Kulla hind tõuseb tavaliselt siis, kui USA dollar teiste valuutade suhtes odavneb.
  Ajalehe International Speculator analüütik Paul van Eeden tõdes, et on palju märke, mis viitavad kulla hinnatõusule lähiajal. ?On üsna tõenäoline, et välisinvestorid kaotavad huvi USA aktsiate ja võib-olla ka teiste sealsete investeerimisvõimaluste vastu. See kõik peaks dollarit veelgi langetama ja kulla hinda tõstma,? lausus ta.
  On ka kahtlejaid, kes usuvad, et kulla hind ei suuda läbi murda 327 dollari tasemest. Üks selliseid on kullaaktsiate analüütik John Doody. Tema sõnutsi on kullauntsi hind sel aastal kuuel korral kerkinud ülespoole 320 dollari taset, üritanud ebaõnnestunult 327 dollari tasemest läbi murda ja kukkunud seejärel taas allapoole 320 dollari taset.
  Pankur Frank Guistra tõdes, et kullauntsi viimase paari kuu suhteliselt kitsas kauplemiskoridor 315 ja 325 dollari vahel peab lõppema järsu liikumisega kas üles- või allapoole.
  1996. a maksis kuld 400 dollarit unts, mullu langes hind ligi 250 dollarile ja ületas psühholoogiliselt tähtsa 300 dollari piiri tänavu märtsis. Tänavusel kõrgeimal, 326,6 dollari tasemel oli kuld 31. mail.
  Langevate aktsiaturgude kõrval on kullakaevanduste aktsiad tänavu pakkunud 27% tootlust.
  Londoni börsil noteeritud kullakaevandusfirmade aktsiate liikumist kajastav FTSE Gold Miners indeks on aasta algusest kerkinud 27%.
  Kuigi pessimistid võivad väita, et viimastel kuudel ei ole investorite jaoks midagi vaimustavat toimunud ning 31. mail oli indeks aasta algusest tõusnud 71protsenti, siis maailma aktsiaturgude valguses pole ligi 30%ni ulatuv tootlus sugugi halb.
  Kogu maailma ettevõtete aktsiate liikumist kajastav Londoni börsi FTSE World Index on tänavu oma väärtusest kaotanud rohkem kui 16 protsenti.
  Analüütikute sõnutsi on kullafirmade võidukäik põhjendatud. Financial Times on kirjutanud, et kui kulla hind kerkis tänavu kevadel 275 dollarilt 300 dollarile unts, suurenes kullakangi väärtus 9 protsenti, kuid kullakaevandajad, kelle kulud untsi kohta on 250 dollarit, said nautida oma kasumi kahekordistumist. See tähendab, et ettevõtted, mis riske ei maanda ja saavad seetõttu kulla hinnaliikumist maksimaalselt ära kasutada, on võitnud.
  Hinnatõusust võidavad ka nn marginaalsed kaevandajad, mis on väiksemad ja mille kulud untsi kohta on suuremad, kuid millele kulla hinnatõus maailmaturul annab kohese finantsvõimenduse. Selliste tootjate kasum suureneb 1dollarilise untsi hinnatõusu kohta proportsionaalselt rohkem.
  Just sellepärast kerkis Lõuna-Aafrika kullakaevandusettevõtte Durban Roodepoort aktsia aasta esimese viie kuuga 280%. Sealt edasi on aktsia hind suurel määral kõikudes allapoole liikunud, kuid endiselt ollakse aasta langusega võrreldes 120% plussis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Muusikatööstuse valukoht: maksuerinevuste tõttu kolivad paljud suursündmused Eestist ära
Eestis tuleks kontserdipiletite käibemaksu kas või ajutiselt alandada, sest muidu kolivad suursündmused teistesse riikidesse, rääkisid Eesti muusikatööstuse eksperdid valdkonna peamisest murekohast.
Eestis tuleks kontserdipiletite käibemaksu kas või ajutiselt alandada, sest muidu kolivad suursündmused teistesse riikidesse, rääkisid Eesti muusikatööstuse eksperdid valdkonna peamisest murekohast.
Lugu Ärimeestest ja Advokaatidest. Ja Kodanikust, kes neid ei kadesta. Kohe üldse
Leeri vahetamine, see on imelihtne, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Leeri vahetamine, see on imelihtne, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Miks mitte investeerida Lady Gagasse
Muusika tundub olevat üks valdkondi, mis ei kahane ka majanduslanguse ajal, pakkudes kindlat tuluvoogu. Kuidas sellest osa saada?
Muusika tundub olevat üks valdkondi, mis ei kahane ka majanduslanguse ajal, pakkudes kindlat tuluvoogu. Kuidas sellest osa saada?
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Rannarootsi lihatööstus saab uued juhid
Tänasest asuvad Maag gruppi kuuluva Rannarootsi Lihatööstuse ASi juhatuse liikmete kohale Sven Sooman ja Karmo Aksel. Senine juht Silver Kaur lahkub nii Rannarootsi lihatööstuse kui Maag grupi juhatusest, teatas ettevõte.
Tänasest asuvad Maag gruppi kuuluva Rannarootsi Lihatööstuse ASi juhatuse liikmete kohale Sven Sooman ja Karmo Aksel. Senine juht Silver Kaur lahkub nii Rannarootsi lihatööstuse kui Maag grupi juhatusest, teatas ettevõte.
Eesti ettevõtja sattus Ukrainas pommirahe alla
“130-ga sõitvat autot vene raketiga tabada – selleks peab ikka väga halb õnn olema,” mõtles Puukeskuse juht Madis Sander viimane kord, kui Ukrainas käis. Autojuht vajutas gaasi juurde ning jätkati sõitmist Žõtomõri oblastis asuva partneri juurde.
“130-ga sõitvat autot vene raketiga tabada – selleks peab ikka väga halb õnn olema,” mõtles Puukeskuse juht Madis Sander viimane kord, kui Ukrainas käis. Autojuht vajutas gaasi juurde ning jätkati sõitmist Žõtomõri oblastis asuva partneri juurde.
Operail müüs ära Ukrainas asuva vagunipargi
Eesti riigile kuuluv raudteefirma Operail müüs Ukrainas asuvad rendivagunid rohkem kui 6,5 miljoni euroga.
Eesti riigile kuuluv raudteefirma Operail müüs Ukrainas asuvad rendivagunid rohkem kui 6,5 miljoni euroga.

Olulisemad lood

Pactum kaasas 20 miljonit dollarit
Läbirääkimiste tehisintellekti arendav Eesti idufirma Pactum kaasas 20 miljonit dollarit, et jätkata kasvu Ameerika Ühendriikides ja Euroopas.
Läbirääkimiste tehisintellekti arendav Eesti idufirma Pactum kaasas 20 miljonit dollarit, et jätkata kasvu Ameerika Ühendriikides ja Euroopas.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.