• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuld nõuab spekulandilt täit tähelepanu

  ?Kulla jaoks on praegu otsustav moment,? lausus Goldmoney maksesüsteemi looja James Turk. ?Kullauntsi hind liigub järgmise paari nädala jooksul kas ülespoole 325 dollari taset või kukub allapoole, 310 dollari piiri vastupidavust testima,? lausus Turk CBSMarketwatchile.
  Kulla hind tõuseb tavaliselt siis, kui USA dollar teiste valuutade suhtes odavneb.
  Ajalehe International Speculator analüütik Paul van Eeden tõdes, et on palju märke, mis viitavad kulla hinnatõusule lähiajal. ?On üsna tõenäoline, et välisinvestorid kaotavad huvi USA aktsiate ja võib-olla ka teiste sealsete investeerimisvõimaluste vastu. See kõik peaks dollarit veelgi langetama ja kulla hinda tõstma,? lausus ta.
  On ka kahtlejaid, kes usuvad, et kulla hind ei suuda läbi murda 327 dollari tasemest. Üks selliseid on kullaaktsiate analüütik John Doody. Tema sõnutsi on kullauntsi hind sel aastal kuuel korral kerkinud ülespoole 320 dollari taset, üritanud ebaõnnestunult 327 dollari tasemest läbi murda ja kukkunud seejärel taas allapoole 320 dollari taset.
  Pankur Frank Guistra tõdes, et kullauntsi viimase paari kuu suhteliselt kitsas kauplemiskoridor 315 ja 325 dollari vahel peab lõppema järsu liikumisega kas üles- või allapoole.
  1996. a maksis kuld 400 dollarit unts, mullu langes hind ligi 250 dollarile ja ületas psühholoogiliselt tähtsa 300 dollari piiri tänavu märtsis. Tänavusel kõrgeimal, 326,6 dollari tasemel oli kuld 31. mail.
  Langevate aktsiaturgude kõrval on kullakaevanduste aktsiad tänavu pakkunud 27% tootlust.
  Londoni börsil noteeritud kullakaevandusfirmade aktsiate liikumist kajastav FTSE Gold Miners indeks on aasta algusest kerkinud 27%.
  Kuigi pessimistid võivad väita, et viimastel kuudel ei ole investorite jaoks midagi vaimustavat toimunud ning 31. mail oli indeks aasta algusest tõusnud 71protsenti, siis maailma aktsiaturgude valguses pole ligi 30%ni ulatuv tootlus sugugi halb.
  Kogu maailma ettevõtete aktsiate liikumist kajastav Londoni börsi FTSE World Index on tänavu oma väärtusest kaotanud rohkem kui 16 protsenti.
  Analüütikute sõnutsi on kullafirmade võidukäik põhjendatud. Financial Times on kirjutanud, et kui kulla hind kerkis tänavu kevadel 275 dollarilt 300 dollarile unts, suurenes kullakangi väärtus 9 protsenti, kuid kullakaevandajad, kelle kulud untsi kohta on 250 dollarit, said nautida oma kasumi kahekordistumist. See tähendab, et ettevõtted, mis riske ei maanda ja saavad seetõttu kulla hinnaliikumist maksimaalselt ära kasutada, on võitnud.
  Hinnatõusust võidavad ka nn marginaalsed kaevandajad, mis on väiksemad ja mille kulud untsi kohta on suuremad, kuid millele kulla hinnatõus maailmaturul annab kohese finantsvõimenduse. Selliste tootjate kasum suureneb 1dollarilise untsi hinnatõusu kohta proportsionaalselt rohkem.
  Just sellepärast kerkis Lõuna-Aafrika kullakaevandusettevõtte Durban Roodepoort aktsia aasta esimese viie kuuga 280%. Sealt edasi on aktsia hind suurel määral kõikudes allapoole liikunud, kuid endiselt ollakse aasta langusega võrreldes 120% plussis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Teerajajad: ettevõtted vastutagu keskkonna- ja sotsiaalse mõju eest
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Nasdaq suutis ainukesene napis plussis sulguda
Kolmapäeval andsid tooni eile õhtul tulemused teatanud Alphabet ja Microsoft, vedades õige napilt ka plussi Nasdaqi indeksi, vahendab Reuters.
Kolmapäeval andsid tooni eile õhtul tulemused teatanud Alphabet ja Microsoft, vedades õige napilt ka plussi Nasdaqi indeksi, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Põhja-Euroopa kustutas Lõuna-Euroopa lootused odavamale elektrile Aas: rohkem raha taastuvenergeetikasse
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.