• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ajaloo väärtustamine näitab kultuuri

  Kuigi oleme suutnud Eestis jälle üle kümne aasta omapäi majandada ja otsustada, kuhu maksudest, müügist ja muust laekuvat tulu rakendada, ei aja liigne rikkus üle ääre veel üheski omavalitsuses. Endiselt jagub lagunevaid teid ja asutusi, sotsiaalabi järele sirutajate käed on sama pikad kui enne ning nõukogude ajast pärit sooja- ja veesüsteemid ootavad ikka veel suuresti väljavahetamist.
  Nii on enamikul valdadel ja väikelinnadel raske leida raha, mille toel anda välja infotrükiseid või jäädvustada paikkonna ajalugu.
  Siiski on seda tehtud. Nii on Järvamaal Türi linn andnud välja kaks raamatutäit artikleid oma paikkonna ajaloost, lisaks toetanud kolmandat, mille autor on Tartu Ülikooli emeriitprofessor Olaf Prinits. Üht-teist on ilmutanud Paidegi. Valdadest enim on siinkandis kodu-uurijatele leidnud rahatuge Koeru.
  Kuid ükski näide pole võrreldav sellega, mida hiljuti kogesin. Ja usun, et ei eksi, kui pakun Ida-Virumaa Vaivara valla erandiks teiste hulka. Sest kindlasti pole Eestis palju omavalitsusi, kelle ajalugu oleks sellise põhjalikkusega raamatusse talletatud, nagu seal.
  Nii on kolme aastaga ilmunud kolm paksu suures formaadis trükist. Teos kannab koondpealkirja ?Kuni sõda kõik purustas...? ning selle erinevates osades vaatleb autor Vaivara ja Alutaguse valla omavalitsuste kujunemist, haridus- ja kultuurielu, majandust aastani 1944. Kuni sõda kõik purustas...
  Töö tegi ära paidelane Aino-Monika Jõesaar. Teose viimase osa esitlusel kaks nädalat tagasi Sinimäe koolimajas küsis Järvamaa muuseumi peavarahoidja Jõesaar nii endalt kui ka kokku tulnud huvilistelt, kuidas sünnivad raamatud, millega ei saa ei rikkaks ega kuulsaks. Ja vastas ise: ?Võlast kodukoha ees. Pühendumusest. Ja kindlusest, et tehtav töö, kogutud materjal ükskord ka ilmub.?
  Vaivara vallavanema Veikko Luhalaiu ütlust mööda polnud raha leidmine küsimus. ?Püüame toetada kõiki projekte, mis on seotud eestluse ja kultuuriga. Sest just eestluse säilimine on siinkandis probleem. Ja loomulikult on oma ajaloo tundmine-talletamine juurte hoidmisel tähtis,? selgitas ta.
  Samas möönis Luhalaid, et neil on rahaga lihtsam kui mõnel teisel vallal, sest ressursimaks on suur.
  Autor: Kaarel Aluoja
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Karuturud hakkavad ilmet võtma üle maailma
Maailma finantsturud näivad üha enam hädas olevat. Suurimad indeksid ja turud on juba kas jõudnud karuturule või vaatavad karuga tõtt. Esmaspäeval jõudis karuturule ka Wall Streeti üks tuntumaid ja vanemaid indekseid, Dow Jones Industrial Average.
Maailma finantsturud näivad üha enam hädas olevat. Suurimad indeksid ja turud on juba kas jõudnud karuturule või vaatavad karuga tõtt. Esmaspäeval jõudis karuturule ka Wall Streeti üks tuntumaid ja vanemaid indekseid, Dow Jones Industrial Average.
Ärikutse: hakkame end sättima – unistuste saarele
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Karuturud hakkavad ilmet võtma üle maailma
Maailma finantsturud näivad üha enam hädas olevat. Suurimad indeksid ja turud on juba kas jõudnud karuturule või vaatavad karuga tõtt. Esmaspäeval jõudis karuturule ka Wall Streeti üks tuntumaid ja vanemaid indekseid, Dow Jones Industrial Average.
Maailma finantsturud näivad üha enam hädas olevat. Suurimad indeksid ja turud on juba kas jõudnud karuturule või vaatavad karuga tõtt. Esmaspäeval jõudis karuturule ka Wall Streeti üks tuntumaid ja vanemaid indekseid, Dow Jones Industrial Average.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Raadiohitid: vihjed kasvusektoritele ja hinnalangusele uusarendustes
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Azovstali omanik plaanib Euroopasse terasetehast
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Küttepuudest puudust pole, lihtsalt hind kerkis mitu korda
Enne praeguse kütteperioodi algust on küttepuud peaaegu kolm korda kallimad kui aasta tagasi. Hea uudis on, et erinevalt eelmisest kevadest puudest puudust pole, puud tuuakse kohale paari päevaga, kinnitavad ettevõtjad.
Enne praeguse kütteperioodi algust on küttepuud peaaegu kolm korda kallimad kui aasta tagasi. Hea uudis on, et erinevalt eelmisest kevadest puudest puudust pole, puud tuuakse kohale paari päevaga, kinnitavad ettevõtjad.
Vene-Soome piiril: oodata on, et läheb veel pingelisemaks
Kagu-Soome piiriületuspunktides oli nädalavahetusel tihe liiklus, järjekorrad ei kao ka öösel ja piirivalve ennustab piiriületajate arvu kasvu.
Kagu-Soome piiriületuspunktides oli nädalavahetusel tihe liiklus, järjekorrad ei kao ka öösel ja piirivalve ennustab piiriületajate arvu kasvu.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.