Ülo Toomsalu • 3. detsember 2002 kell 7:13

EPL: Riik ei maksa kinni arstide õppelaenu

Arstitudengid võivad õppelaenu kompenseerimisest suu puhtaks pühkida, kuna peaaegu kõik haiglad on registreeritud linna eraõiguslike äriühingutena.

Õppelaenu riigipoolset tasumist saavad taotleda ainult Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla töötajad, sest need kaks haiglat on ainsana Eestis säilitanud avalik-õigusliku staatuse, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eesti Nooremarstide Ühenduse juhatuse esimees Toomas Kariis märkis, et arvestades tööle asuvate noorarstide väikest sissetulekut on tegu ebaõiglusega. ?Ma ei mõista kuidagi, et Põhja-Eesti Regionaalhaigla on rohkem riiklik haigla kui Tallinna Keskhaigla,? sõnas Kariis. ?Õppelaenu kontseptsioon on jäänud ajale jalgu.?

Riik ei käsitle alates eelmisest aastast residentuuri astunud arstitudengit enam üliõpilasena, kuna maksab talle töövõtulepingu korras kuus 4300 krooni palka. Seega peab 2002. aastal residentuuri astunud tudeng õppelaenu tagasimaksmist alustama juba aasta pärast, kuigi palgatõusu pole oodata vähemalt kahe aasta jooksul.

Kariis rääkis, et seadus tehti vältimaks erakapitalil põhinevate haiglate sattumist riiklike haiglate nimekirja. Kahe aasta eest haiglate nimemuutuse kohta haridusministeeriumile märgukirja saatnud arstid said vastuseks, et seadus erandeid ette ei näe.

Hetkel kuum