Tõnis Oja • 3. detsember 2002 kell 22:00

Jaapani ametnikud räägivad jeeni alla

Jaapani jeeni kurss langes nädala esimestel päevadel dollari suhtes ühe kuu ning euro suhtes kolme aasta madalaimale tasemele, sest saareriigi rahanduspoliitikat kujundavad tippametnikud andsid selgelt märku, et soovivad jeeni nõrgenemist.

Esmaspäeval teatas rahandusminister Masajuro Shiokawa, et praegu on jeeni kurss liiga tugev ning see peaks olema kursivahemikus 150?160 jeeni dollari kohta. Praegu on jeeni kurss veidi alla 125 jeeni dollar. Euro suhtes langes saareriigi valuuta 124,40 jeenini. Nii madal oli jeen viimati 1999. aasta augustis.

Euroopa Keskpanga (EKP) juhi Wim Duisenbergi sõnul on inflatsiooniline surve eurotsoonis alanenud. See toetab finantsturgude ootusi, et EKP võib alandada baasintressi tervelt 0,5 protsendipunkti võrra. Oluliselt presidendi sõnavõtt valuutakursse ei mõjutanud.

Hetkel kuum