Peeter Raidla • 9. detsember 2002 kell 22:00

Kapo süüdistab ekspresidendi majaehitajaid kelmuses

Kaitsepolitsei komissari Henno Kuurmanni sõnul on kapo ligi kolm aastat väldanud eeluurimisega ühele poole saanud ning Osa ja Vainot süüdistatakse maksuhalduritele valeandmete esitamises, dokumentide võltsimises ja kelmuses. Ühtekokku jätsid nad pettuste teel tasumata ligi 2,3 miljoni krooni ulatuses käibemaksu.

Süüdistuse kohaselt esitas Aivar Osa Rootsist Eestisse majadetaile importiva aktsiaseltsi juhatuse ainuliikmena ja Raul Vaino kaasabil aastail 1997-1999 tollile korduvalt ebaõigete andmetega tollideklaratsioone.

Eeluurimise käigus tuvastati, et Osa oli eelneval kokkuleppel Vainoga andnud talle kauba saabumisel Rootsist Eestisse võltsitud arveid või siis jättis osa kauba kohta üldse arved esitamata. Vaino koostas võltsitud või puudulike arvete alusel tollideklaratsioone ning esitas need siis tollile, mille tulemusena arvestati sisseveetud kaubalt ettenähtust vähem käibemaksu. Osa ja Vaino sellelaadse tegevuse tõttu jäi riigil saamata ligi miljon krooni käibemaksu.

Lisaks toimetasid Aivar Osa ja Raul Vaino 1999. aasta lõpul kahel korral kelmuse teel käibemaksuvabalt Rootsist Eestisse puitkilpmajade detaile. Selleks oli Vaino esitanud tollile võltsitud volikirja ja avalduse, milles palus ühe Eestisse tagasipöördunud naiskodaniku nimel luba tuua Rootsist seoses Eestisse elama asumisega kokkupandava maja detaile. Süüdistuse põhjal ei teadnud too naiskodanik Osa ja Vaino kavatsusest midagi. Et kehtiv seadus võimaldas Eestisse tagasipöörduvatel isikutel isiklikuks tarbeks soetatud vara osas käibemaksuvabastust, vabastaski toll majadetailid enam kui 120 000 krooni suurusest käibemaksust.

Tagatippu oli Aivar Osa aktsiaseltsi juhatuse ainuliikmena esitanud aastail 1997-1999 maksuametile tahtlikult valeandmeid sisaldavaid käibedeklaratsioone, jättes deklareerimata tema poolt juhitava äriühingu ettevõtluse tulemusena tekkinud käibe ja arvestamata sellelt tasumisele kuuluva käibemaksu enam kui 1,1 miljoni krooni ulatuses.

Kaitsepolitsei poolt läbiviidud eeluurimise suhtes järelevalvet teostav Tallinna prokuratuuri prokurör Kristel Siitam ütles, et Osa ja Vaino kriminaalasja toimik on väga mahukas ja koosneb 13 köitest. Seega nõuab kogutud materjalidega tutvumine piisavalt palju aega. Siitam avaldas sellega seoses arvamust, et ilmselt jääb süüdistuse kinnitamine uude aastasse.

Küsimusele, kas 1997. aasta lõpus Osa ja Vaino poolt toimepandud süüteod ei aegu, vastas Siitam, et kuna maksukuriteod on nn vältavad kuriteod, pole aegumise kartus põhjendatud.

Samaaegselt uurimise käigus tuvastatud kuritegudega tegelesid Osa ja Vaino toonase presidenti Lennart Meri maja ehitamisel ? Osa kui majadetaile toonud äriühingu juht ning Vaino kui töödejuhataja. Pole teada, kas maksupettusega Eestisse jõudnud detailid ka presidendi majaehitusel käiku läksid. Küll aga on teada, et kui kinnisvaraspetsid pakkusid Lennart Meri elamu ehitushinnaks enam kui 3 miljonit krooni, siis presidendi enda väidetel kulus tal majaehituse peale alla 2 miljoni krooni.

2001. aasta alguses jõustunud Tallinna ringkonnakohtu otsusega tunnistati Aivar Osa mäletatavasti süüdi suures ulatuses toimepandud riisumises ? tookord oli küsimuse all üks maatükk ? ning talle määrati 3aastane vabadusekaotus 2aastase katseajaga kriminaalhooldaja järelevalve all. Seejärel lahkus mees ka Viimsi vallavolikogu liikmete hulgast.

Oma paturegister on juba ka Vainol. Nimelt kasutas ta 2000. aasta alguses oma sõidukil ebaseaduslikult politseisireeni, mis seejärel konfiskeeriti. Sama teed läks ka Vaino maastikuautost avastatud statsionaarne raadiosaatja, millel oli muu hulgas ka politsei ja päästeameti poolt kasutatavad sagedused. Mõlemat juhtumit jäi Vainole meenutama 4600 krooni suurune trahvisumma.

Äripäeval ei õnnestunud saada Osa ja Vaino kommentaare kaitsepolitsei koostatud süüdistuste kohta.

Hetkel kuum