• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõtlustulult maksuvaba miinimumi kinni ei peeta

  12 000 krooni on igal inimesel aastas tulumaksuvaba ja seda ei peeta millestki kinni, vaid võetakse tulumaksu määramisel arvesse sel moel, et enne maksu arvutamist lahutatakse see tulust maha. Kinni tuleb pidada tulumaks ise ja nimelt siis, kui tööandja maksab töö eest inimesele, kes pole FIE-na registreeritud.
  Kinnipeetava tulumaksu arvutamisel võib (aga ei pea) tulumaksuvaba miinimumi (1000 krooni kuu kohta) arvesse võtta, kui makstakse töölepingu alusel teenitud palka. Kui seda arvesse võetakse, väheneb kinnipeetud tulumaksu summa.
  Töövõtulepingu alusel makstavalt rahalt peetakse tulumaks kinni, kui raha saajaks on ettevõtjana registreerimata inimene. Äriregistris või Maksuametis registreeritud ettevõtja peaks seaduste järgi oma maksud ise maksma. See ongi meil ettevõtjana registreerimise mõte: riik soovib (Maksuameti isikus) juba enne maksude maksmist teada, kellel on õigus oma makse ise maksta ja seejuures tuludest kulusid maha arvata. Seepärast ei näe seadus ette registreeritud ettevõtjatele makstavatelt summadelt tulumaksu kinnipidamist - ise maksavad ju!
  Minu teada on Rahandusministeeriumi ja Maksuameti seisukoht ikka veel selline, et summadesse, millelt on väljamaksmisel tulumaks kinni peetud, tuleb suhtuda kui palgatulusse. Neid ei saa inimene lugeda oma ettevõtlustuluks ja nende arvel ei saa seega midagi kuludesse kirjutada. Seadusest selline arvamus ei tulene, aga see on omaette teema. Igatahes ei ole olemas võimalust, et kirjutate firmale arve, saate sealt raha ja firma või teie ise deklareerite kunagi Maksuametile, et väljamaksmisel on arvesse võetud tulumaksuvaba miinimum. Tulumaksuvaba miinimumi saab arvestada mitte arve tasumisel, vaid ainult tulumaksu kinnipidamisel. Kui makstavalt summalt tulumaksu kinni ei peeta, pole ka võimalik midagi arvesse võtta.
  Tulumaksuvaba miinimumi võtab aasta tulumaksu arvutamisel arvesse Maksuamet ise. Kui firma teile ükskõik millise loogikaga järgi vähem välja maksab, kui te arvele kirjutasite, olete lihtsalt vähem tulu saanud. Võiks ka öelda, et teid tahetakse natuke petta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Urmas Villmann: parim reklaamikanal on Lasnamäe kanal
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
PayPal lükkas Pinteresti ostujutud ümber
PayPal teatas, et vastupidiselt kuulujuttudele ei plaani ta osta sotsiaalmeediaettevõtet Pinterest.
PayPal teatas, et vastupidiselt kuulujuttudele ei plaani ta osta sotsiaalmeediaettevõtet Pinterest.
Soome president kohtub reedel Putiniga
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Reklaamiagentuuride TOPi võitja: eelmise aasta eesmärk oli püsimajäämine
Vaatamata sellele, et eelmine aasta oli reklaamiagentuur Tanki jaoks täis katsumusi ning vajati ka riigiabi, platseerus ettevõte aasta edukaimate reklaamiagentuuride pingereas esikohale.
Vaatamata sellele, et eelmine aasta oli reklaamiagentuur Tanki jaoks täis katsumusi ning vajati ka riigiabi, platseerus ettevõte aasta edukaimate reklaamiagentuuride pingereas esikohale.