Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroliiduga ühinemine soodustab eksporti USAsse

  ?Tulevikuprojektide puhul hinnatakse riigi riskiastet ning Eesti ühinemisel euroliiduga meie riskiaste kindlasti alaneb,? tõdes Virkebau. ?Ka meie ostjad USAs hindavad Eesti võimalikku ühinemist Euroopa Liiduga positiivselt.?
  Meelis Virkebau arvates on ebaloogiline, et maailma kaks kõige arenenumat majanduspiirkonda ? USA ja Euroopa ? ei suuda kauplemistingimustes kokku leppida.
  Toodangu ekspordi poole pealt pole USA suunal midagi karta, kui üldse midagi hakkab juhtuma, siis pigem Ühendriikidest lähtuva impordiga. Virkebau viitas seejuures nn terasesõjale. Kreenholmi tootmine on küll paljuski seotud USAst ostetava puuvillaga, kuid selles vallas ei ole Virkebau arvates küll põhjust mingiteks kartusteks.
  Sama meelt on ka USAsse valget viina eksportiva ASi Onistar nõunik Tiit Maidre:
  ?Juhul kui Eesti saab Euroliidu liikmeks, võime pigem hakata viina eksportimisel USAsse ja mujale väljapoole Euroliitu saama subsiidiume. Aga ega me sellele erilisi lootusi ei pane, sest Onistari viina eksport USAsse on selletagi kasumis. Seda enam, et alkoholiaktsiis on USAs madalam kui Eestis. Kui need võimalikud subsiidiumid välja arvata, et muutu meie jaoks USA suhtes midagi.?
  Euroopa Liit maksab subsiidiume põllumajandussaaduste ja neil rajaneva toodangu eksportimisel kolmandatesse riikidesse. Ka viina tehakse otseselt põllumajandustoormest.
  Maidre lisas samas, et kui Eesti saab Euroliidu liikmeks, muutub viina eksportimine liidu siseselt soodsamaks: ?Praegu kehtestatud kvoodid kaovad siis ju ära.?
  ASi Hiiu Kalur juhatuse esimees Toomas Kõuhkna nentis, et nad on varem küll oma toodangut USAsse müünud, kuid hetkel seda ei tee.
  ?Oleme isekeskis arutanud USA-suunalise ekspordi taastamist, kuid mingeid kartusi sellega seoses ei oska küll pakkuda,? ütles Kõuhkna.
  Küsimusele, kuidas võib Eesti võimalik ühinemine euroliiduga mõjutada meie majandussuhteid USAga, vastas välisministeerium, et Eesti eksporditingimused USA turul jäävad samaks, impordi osas hakkab aga ka Eesti rakendama Euroopa Liidu ühtset tollitariifi, millega kaasneb mõningane tollitõkete suurenemine. Samas mainida, et umbes 70 protsenti Eesti impordist USAst moodustavad masinad, seadmed, elektriseadmed ja transpordivahendid, millele euroliidus kehtivad suhteliselt madalad tollitariifid
  Euroopa Liidu ja USA vahel on sõlmitud erinevaid lepinguid vastavushindamise, vastastikuse dokumentide tunnustamise, tollikontrolli ja muudes valdkondades, mis hõlbustavad tunduvalt ettevõtluse arengut nii siin- kui ka sealpool Atlandi ookeani.
  Seega võib öelda, et euroliidu liikmena muutuvad meie ja Ameerika Ühendriikide suhete raamid üheltpoolt laiemaks, teisalt aga saavad mitmed valdkonnad reguleeritud tunduvalt täpsemalt, võimaldades ettevõtluse arenguks suuremat läbipaistvust ja etteaimatavust, kinnitati välisministeeriumist.
  Välisministeerium viitas veel 1997. aastal jõustunud Eesti ja USA investeeringute soodustamise ja vastastikuse kaitse lepingule, kuid näiteks üks viimase aja suuremaid USA investoreid, Muuga sadamas 3,8 miljardit krooni maksvat galvaniseerimistehast rajav Daniel Bain kinnitas veel sel suvel, et tema pole mingitest soodustustest midagi kuulnud
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Telia tehnoloogiajuht: peame peeglisse vaatama ja soolised stereotüübid murdma
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Esmaspäevane raadiohommik: juust, parkett ja turistid
Vestleme esmaspäeva hommikul kolme ettevõtjaga: ühega parketist, teisega juustust ja kolmandaga turistidest.
Vestleme esmaspäeva hommikul kolme ettevõtjaga: ühega parketist, teisega juustust ja kolmandaga turistidest.

Olulisemad lood

Koduostjad hoiavad end languse ootuses tagasi
Novembris püsis kinnisvaraturul vaikelu: Tallinnas müüdi kortereid kolmandiku vähem kui aasta tagasi, ruutmeetri mediaanhind kuuga küll pisut langes, aga eelmisest aastast on ikka pea viiendiku kõrgem.
Novembris püsis kinnisvaraturul vaikelu: Tallinnas müüdi kortereid kolmandiku vähem kui aasta tagasi, ruutmeetri mediaanhind kuuga küll pisut langes, aga eelmisest aastast on ikka pea viiendiku kõrgem.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.