Peeter Raidla • 13. detsember 2002 kell 8:26

AS Torgel-Lasa pesi raha läbi likvideeritava ettevõtte pangaarve

Politseiameti rahapesu andmebüroo kahtlustab, et läbi likvideeritava ASi Torgel-Lasa pangaarvete käis aktiivne rahapesu. Riigikohtu 9. detsembri otsusest selgub, et rahapesu andmebüroo sai asjale jälile tänavu juunis. Ehkki Torgel-Lasa likvideerimismenetlust alustati juba novembris 2000, jätkas äriühing siiani aktiivset majandustegevust. Nimelt laekusid Torgel-Lasa pangakontole laenudena ja metsamaterjali eest tasutavate maksetena suured rahasummad, mis kas võeti pangaautomaatidest sularahana välja või siis kanti laenuna edasi eraisikutele. Summade suurusest kohtuotsuses ei räägita. Rahapesu andmebüroo järeldas sellest, et käib rahapesu, ning taotles Torgel-Lasa pangakontode arestimist erikonfiskeerimise ja tsiviilhagi tagamiseks. Tallinna linnakohus rahuldas selle taotluse tänavu septembris ning nüüd soostus sellega ka riigikohus. Pangakontode arestimise oli vaidlustanud Torgel-Lasa juhatuse liige Vello Saal. Lisaks Torgel-Lasa pangakontode arestimisele on vara arestitud ka osaühingul Froid Puit, mille juhatusse kuulub samuti Vello Saal. Sel neljapäeval jättis riigikohus samadel motiividel rahuldamata ka Vello Saali taotluse Froid Puidu vara arestist vabastamise kohta. Äriregistri andmeil on Torgel-Lasa aktsiakapital aukartustäratav - 13,255 miljonit krooni - ja alates 1999. aastast registreeriti see ümbes Pärnust Tallinna. Samal ajal registreeriti Froid Puit ümber Tallinnas Pärnusse. 2000. aastal, mil alustati Torgel-Lasa likvideerimist, kandis ettevõte enam kui 4 miljoni kroonist kahjumit. Froid Puit teenis aga samal aastal üle 2 miljoni krooni puhaskasumit. 2001. aasta majandusaruannet pole esitanud kumbki ettevõte.

Hetkel kuum