Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Dollari nõrgenemine kergitab kulla hinda

  Eesti Pank fikseeris reedel dollari ametlikuks kursiks viimase ligi kolme aasta madalaima, 15, 25981 krooni taseme. See on neljapäevasest tasemest 18 senti madalam. Viimati maksis dollar sellest vähem 2000. aasta 13. jaanuaril, mil dollari kurss euro suhtes fikseeritud krooni suhtes oli 15,182 krooni.
  ?Dollarit kukutab ebakindlus Ühendriikides. Õli valas tulle rahandusministri ja presidendi majandusnõuniku tagasiastumine, lisaks olid oodatust oluliselt kehvemad tööhõive näitajad,? põhjendas dollari nõrgenemist Hansapanga valuutadiiler Darius Gecevicius, kes kuu aega tagasi tõdes, et ei imesta, kui dollari kurss langeb aasta lõpuks alla 25 krooni.
  Tema sõnul on oluline, et dollar kukkus läbi suvisest kõige kehvemast, 1,02 euro tasemest. ?See on oluline märk nendele, kes teevad tehnilist analüüsi,? lausus Gecevicius.
  USA tööpuudus kasvas novembris 6protsendini, mis on viimase kuue aasta kõrgeim tase. USA otseinvesteeringute maht oli selle aasta esimesel poolel 127 mld dollarit. Citigroupi andmetel oli see näitaja aastatel 1999?2001 aastas keskmiselt 243 mld dollarit.
  ?USA järgmise aasta kasvuprofiil näib olematu, nii et dollar jätkab tõsist heitlust,? lausus Bloombergile Abbey National Asset Managersi valuutariski direktor Scott Barlass.
  ?Seni kuni pilt USA majanduses ei parane ja Iraagi probleem ei lahene, pole dollaril tugevnemist loota,? lausus Hansapanga valuutadiiler Darius Gecevicius.
  Ebakindlus ja dollari langus sunnib inimesi otsima kindlamaid rahapaigutusi. ?Kui vihkad dollarit, siis ostad kulda,? lausus Bloombergile analüüsifirma TheBullionDesk direktor Ross Norman.
  Nii on kuld kahe nädalaga kallinenud ligi 6protsenti. Kui 27. novembril maksis kullaunts Chicago kaubabörsil (Comex) 316,8 dollarit, siis neljapäeva õhtuks kerkis see ülespoole 334 dollarit. Sellistel tasemetel oli kuld viimati 1997 aasta septembris. Aasta alguseset on kuld tänavu kallinenud 20protsenti.
  Ajalehe International Speculator analüütikul Paul van Eedenil oli kaks nädalat tagasi õigus, kui ta tõdes, et paljud märgid viitavad kulla hinnatõusule lähiajal. ?On üsna tõenäoline, et välisinvestorid kaotavad huvi USA aktsiate ja võib-olla ka teiste sealsete investeerimisvõimaluste vastu. See kõik peaks dollarit veelgi langetama ja kulla hinda tõstma,? lausus ta toona. Siis oli aeg, mida spetsialistid pidasid pöördepunktiks, kus pikka aega stabiilses hinnakoridoris püsinud kuld võiks järsult kas üles- või allapoole liikuda.
  ?Ainuke põhjus, miks praegu kulda osta, on ootus, et USA dollar nõrgeneb järsult,? lausus reedel OsterDowJonesile investeerimispanga UBS Warburg analüütik John Reade. ?Kui seda ei juhtu, liigub kullauntsi hind tagasi 330 dollari tasemele,? lisas ta.
  TheBullionDeski analüütik James Moor tõdes, et nõrgenev dollar aitab kulla hinda kergitada ka seetõttu, et hoiab mõned tootjad kulla müümise plaanidest eemal, sest kulla hind on mõningate valuutade, näiteks Austraalia dollari ja Lõuna-Aafrika randi, suhtes sattunud surve alla.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Telia tehnoloogiajuht: peame peeglisse vaatama ja soolised stereotüübid murdma
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.

Olulisemad lood

Politsei pidas kinni SMSidega raha välja petnud küberkurjategijad
Põhja prefektuuri kriminaalbüroo politseinikud pidasid kolmapäeval Tallinnas kinni kolm meest, keda kahtlustatakse tuhandetele eestlastele SMS-sõnumite saatmises eesmärgiga pääseda nende pangakontodele.
Põhja prefektuuri kriminaalbüroo politseinikud pidasid kolmapäeval Tallinnas kinni kolm meest, keda kahtlustatakse tuhandetele eestlastele SMS-sõnumite saatmises eesmärgiga pääseda nende pangakontodele.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.