• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Dollari nõrgenemine kergitab kulla hinda

  Eesti Pank fikseeris reedel dollari ametlikuks kursiks viimase ligi kolme aasta madalaima, 15, 25981 krooni taseme. See on neljapäevasest tasemest 18 senti madalam. Viimati maksis dollar sellest vähem 2000. aasta 13. jaanuaril, mil dollari kurss euro suhtes fikseeritud krooni suhtes oli 15,182 krooni.
  ?Dollarit kukutab ebakindlus Ühendriikides. Õli valas tulle rahandusministri ja presidendi majandusnõuniku tagasiastumine, lisaks olid oodatust oluliselt kehvemad tööhõive näitajad,? põhjendas dollari nõrgenemist Hansapanga valuutadiiler Darius Gecevicius, kes kuu aega tagasi tõdes, et ei imesta, kui dollari kurss langeb aasta lõpuks alla 25 krooni.
  Tema sõnul on oluline, et dollar kukkus läbi suvisest kõige kehvemast, 1,02 euro tasemest. ?See on oluline märk nendele, kes teevad tehnilist analüüsi,? lausus Gecevicius.
  USA tööpuudus kasvas novembris 6protsendini, mis on viimase kuue aasta kõrgeim tase. USA otseinvesteeringute maht oli selle aasta esimesel poolel 127 mld dollarit. Citigroupi andmetel oli see näitaja aastatel 1999?2001 aastas keskmiselt 243 mld dollarit.
  ?USA järgmise aasta kasvuprofiil näib olematu, nii et dollar jätkab tõsist heitlust,? lausus Bloombergile Abbey National Asset Managersi valuutariski direktor Scott Barlass.
  ?Seni kuni pilt USA majanduses ei parane ja Iraagi probleem ei lahene, pole dollaril tugevnemist loota,? lausus Hansapanga valuutadiiler Darius Gecevicius.
  Ebakindlus ja dollari langus sunnib inimesi otsima kindlamaid rahapaigutusi. ?Kui vihkad dollarit, siis ostad kulda,? lausus Bloombergile analüüsifirma TheBullionDesk direktor Ross Norman.
  Nii on kuld kahe nädalaga kallinenud ligi 6protsenti. Kui 27. novembril maksis kullaunts Chicago kaubabörsil (Comex) 316,8 dollarit, siis neljapäeva õhtuks kerkis see ülespoole 334 dollarit. Sellistel tasemetel oli kuld viimati 1997 aasta septembris. Aasta alguseset on kuld tänavu kallinenud 20protsenti.
  Ajalehe International Speculator analüütikul Paul van Eedenil oli kaks nädalat tagasi õigus, kui ta tõdes, et paljud märgid viitavad kulla hinnatõusule lähiajal. ?On üsna tõenäoline, et välisinvestorid kaotavad huvi USA aktsiate ja võib-olla ka teiste sealsete investeerimisvõimaluste vastu. See kõik peaks dollarit veelgi langetama ja kulla hinda tõstma,? lausus ta toona. Siis oli aeg, mida spetsialistid pidasid pöördepunktiks, kus pikka aega stabiilses hinnakoridoris püsinud kuld võiks järsult kas üles- või allapoole liikuda.
  ?Ainuke põhjus, miks praegu kulda osta, on ootus, et USA dollar nõrgeneb järsult,? lausus reedel OsterDowJonesile investeerimispanga UBS Warburg analüütik John Reade. ?Kui seda ei juhtu, liigub kullauntsi hind tagasi 330 dollari tasemele,? lisas ta.
  TheBullionDeski analüütik James Moor tõdes, et nõrgenev dollar aitab kulla hinda kergitada ka seetõttu, et hoiab mõned tootjad kulla müümise plaanidest eemal, sest kulla hind on mõningate valuutade, näiteks Austraalia dollari ja Lõuna-Aafrika randi, suhtes sattunud surve alla.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.