Raivo Sormunen • 15. detsember 2002 kell 22:00

Nokia ja Ericsson ujusid omasoodu

Nokia aktsias toimus maaklerite sõnul kasumivõtmine. Väärtpaber tõusis neljapäeval nii USA novembrikuu 0,4 jaekaubandusmüügi kasvu kui ka mobiiltelefonide korraliku müügi tõttu Soomes.

Evli Banki analüütik Karri Rinta sõnas, et Nokia aktsia püsib antud hinnatasemetel kuni jõuludeni. ?Me teame kui tugevasti vendorid praegu mobiiltelefone jaekaubanduse müüjatele edasi müüvad, kuid me peame veel nägema, et jaemüüjad suudaks need telefonid agressiivselt tarbijatele edasi müüa,? sõnas Rinta.

Telefonide kehva realiseerimise korral tekivad laovarud. Laovarude kuhjumise tulemusena pole mobiiltelefonide tootjad viimase kahe aasta jooksul suutnud näidata ka korralike esimese kvartali tulemusi. Seni kuni jõulumüügi numbreid pole avaldatud on aktsiale raske liikumapanevat jõudu leida.

Kui Nokia aktsia lõpetas päeva 2,4 langusega, siis Ericssoni aktsia vastas sellele 3,4 tõusuga. Nimelt ütles ettevõtte tootmisjuht Per Arne Sandström majandusajalehele Financial Times, et Ericsson pürgib CDMA telekomiseadmete turul kolme suurima tegija hulka ja kolmekordistab oma turuosa. Lisaks sellele teatas Danske Equities, et jätab Ericssoni aktsiale ostusoovituse, lootuses et 2003. aasta teisel poole keerab ettevõte kasumlikuks.

USA börse rõhus nii neljapäeval kui reedel pinev geopoliitiline (võimusuhted maailma areenil) olukord ning novembris langenud tootjahinna- ja hulgikaubanduse hinnaindeks, mis pani investoreid taas mõtlema deflatsiooniohule.

Hetkel kuum