Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Halduskohus: Vallastel tuleb 7,3 mln kr siiski ära maksta

  Läinud aasta juunis tehtud ettekirjutusega määras maksuamet Vallastele täiendavalt tasumisele 7,37 miljonit krooni tulumaksu ja 4,56 miljonit krooni intresse. Halduskohus kinnitas nüüd, et ettekirjutus on tasumata tulumaksu ehk 7,37 miljoni krooni osas põhjendatud.
  Maksuameti revisjon nimelt tuvastas, et riiulifirmade müügiga tegelnud Diveci ning sellega seotud muude äriühingute juhina oli Erik Vallaste aastail 1959-1999 varjanud tulu kokku ligi 28,4 miljoni krooni ulatuses ning jätnud selle pealt tasumata üle 7,3 miljoni krooni tulumaksu. Raha liikus läbi offshore-firmade pangaarvete, kus see suures osas sulas välja võeti.
  Kohus nõustus maksuameti seisukohaga, et Vallaste oli maksude tasumisest tahtlikult kõrvale hoidunud, Kohtuniku küsimustele vastates väitis Vallaste, et ?ta on varatu isik?, ega suutnud kohtu arvates anda mõistlikke selgitusi.
  Oma kaebuses esitas Vallaste 15 väidet selle kohta, nagu oleks tema õigusi rikutud. Kohus leidis aga, et kontekstist väljarebitud kaebuse väited moonutavad nii ettekirjutuse olemust kui ka maksuhalduri tegevust.
  ?Kuigi kohus on küsitlenud Vallastet kahel asja kohtulikul arutamisel, jättis kaebuse esitaja vastuseta enamiku kohtu poolt esitatud küsimustest või andis umbmääraseid vastuseid, millest nähtuvalt ta esialgselt ei mäletanud tehtud kulutusi, võlgnevuste suurust ja isegi mitte võlausaldajaid, ei suutnud kohtule selgitada, milles seisneb tema töö ja kuidas tööd tasustati, kuidas kujunesid väljamaksed,? seisab kohtuotsuses.
  Tähelepanuta jäid ka Vallaste väited, et tegu on hoopis investorite rahaga, mis tal tuli investorite huvides eri projektidesse paigutada.
  Otsuses on ära mainitud enam kui kümme offshore-firmat, mille pangaarvetel raha liikus. Kohus nõustus täielikult maksuameti järeldusega, et vaidlusaluste äriühingute tulu on võimalik võrdsustada Erik Vallaste tuluga. Maksustamise alusena ei käsitletud mitte äriühingute üle kontrolli omamist, vaid nende kaudu Vallaste tulu varjamist.
  Erik Vallastel on õigus 30 päeva jooksul halduskohtu otsus vaidlustada.
  Käesoleva aasta novembriks oli maksuvõla intresside nõue Vallastele kasvanud juba 7,2 miljoni kroonini. Vahetult pärast 5. novembrit, mil riigikohus tunnistas maksuvõla intresside kehtestamise rahandusministri määrustega põhiseadusevastaseks, loobus maksuamet intresside nõudest. Nii seisab ka reedeses kohtuotsuses:
  ?Põhiseaduslikkuse nõudest kaebaja Erik Vallaste loobus, kuna intresside osas on maksuamet tühistanud sissenõuded ja vaidlust ülesse ei jäänud.?
  Maksuameti juriidilise osakonna juhataja Maret Ambur sõnas kohtuotsust kommenteerides, et intresside nõude juurde naaseb maksuamet uuesti juhul, kui läinud nädalal riigikogus vastuvõetud maksukorralduse seaduse muudatus presidendi poolt välja kuulutatakse.
  ?Ilmselt läbib see seadusemuudatus veel ühe riigikohtu ringi ning alles siis saab hakata rääkima intresside nõude uuesti esitamisest,? nentis Ambur. ?Meie jaoks positiivse lahendi korral siis juba täies ulatuses tagantjärele.?
  Maret Ambur ütles, et maksuamet on jõudnud intresside nõude tühistada kümnekonnal juhul, mille arutelu on parajasti kohtus pooleli. Vallastele esitatud nõue on üks suuremaid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Tuntud eksperdid nimetavad kuus parimat Põhjamaade aktsiat tulevaks aastaks
Tuntud investeerimiseksperdid Rootsist ja Soomest nimetasid kuus aktsiat, milles nemad näevad suurt kasvupotentsiaali. Legendaarse Soome investori Erkki Sinkko hinnangul on 2023. aastal suur võitja Põhjamaade tööstussektor.
Tuntud investeerimiseksperdid Rootsist ja Soomest nimetasid kuus aktsiat, milles nemad näevad suurt kasvupotentsiaali. Legendaarse Soome investori Erkki Sinkko hinnangul on 2023. aastal suur võitja Põhjamaade tööstussektor.
Andre Nõmm: kõrged hoiuse intressid ilma kapitalijuhtimiseta on kui rattasõit ilma kiivrita
Suuremate hoiu-laenuühistute tegevus on üsna sarnane pankade tegevusega, sestap peaksid neile ka samasugused reeglid kehtima, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm asutuse blogis.
Suuremate hoiu-laenuühistute tegevus on üsna sarnane pankade tegevusega, sestap peaksid neile ka samasugused reeglid kehtima, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm asutuse blogis.
Sigaodav Rootsi kinnisvarafirma on seda põhjusega
Värske lugejakiri viis mind Rootsi kinnisvaraturule. Nii nagu hea hulk aastaid tagasi, kui esimest korda Rootsi kinnisvarafirmast Oscar Properties kirjutasin, sain seegi kord lugejalt küsimuse, kas madalale vajunud aktsia hind võiks pakkuda head ostukohta.
Värske lugejakiri viis mind Rootsi kinnisvaraturule. Nii nagu hea hulk aastaid tagasi, kui esimest korda Rootsi kinnisvarafirmast Oscar Properties kirjutasin, sain seegi kord lugejalt küsimuse, kas madalale vajunud aktsia hind võiks pakkuda head ostukohta.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Tööstused saavad 7 miljonit taastuvenergia arendamiseks
Ettevõtetele pakutakse alates 50 000 euro suuruseid toetuseid, kui need soovivad tööstusaladel taastuvenergiat toota. Maksimaalne toetussumma ulatub miljoni euroni ning kokku läheb toetusteks 6,8 miljonit eurot.
Ettevõtetele pakutakse alates 50 000 euro suuruseid toetuseid, kui need soovivad tööstusaladel taastuvenergiat toota. Maksimaalne toetussumma ulatub miljoni euroni ning kokku läheb toetusteks 6,8 miljonit eurot.

Olulisemad lood

“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.