19. detsember 2002 kell 22:00

Kriips alla 20. sajandile

U2 on ilmselt kõige suurem rokkbänd tänases maailmas. Nelja iiri mehe poolt loodud muusika näib oluline ka neile, kes ei osta U2 plaate ja ei tungle nende suurejoonelistele kontsertidele.

Viimasel ajal on U2 ja eriti nende ninamees Bono suunanud oma jõu ja karisma maailma muutmisele. Näiteks saabus Bono hiljuti tagasi nädalaselt loengute tuurilt Ameerikas, kus tema esinemiste teemaks oli aids Aafrikas.

Muide, ka Muuga sadamas tankerit rünnanud skandinaavlased võisid olla U2 fännid. Sest U2 on nende, Greenpeace?i fänn. Lisaks rohelistele toetab ansambel nõu ja jõuga inimõigusi, T?ernobõli laste abistamist ja paljusid muid ettevõtmisi, mis peavad maailma muutma. Näib, et muusikamaailm hakkab U2-le kitsaks jääma.

See kogumik võtab kokku U2 muusikalised saavutused lõppenud kümnendist, mil bändi muusika muutus poliitilisest rokist kirvemaks, post-modernistlikumaks. Aga siiski annavad siinsed 16 pala ülevaate pigem U2 nn turvaliselt küljest. Puudu on näiteks kõrvakriipija ?The Fly? ja technolugu ?Mofo?. Esimese kohta on laulja Bono öelnud, et see kõlab nii, nagu neli meest raiuksid maha Joshua Tree?d. Mis viitab siis U2 80ndate aastate populaarsele plaadile, mille taagast proovitakse end uuel kümnendil lahti rebida. Seepärast mind hämmastabki, et seda kogumikku kokku pannes nad justkui ei väärtustanud muutust, vaid traditsioonilist pop-rokki.

Huvitav, mis saab nendest lugudest, mis ansambel ise ajaloo prügikasti viskab? Kas fännid tohivad neid veel kuulata? Sest kogumikplaadi mõte seisneb ju teatud perioodile joone alla tõmbamises. Hea vähemalt, et kitarrist The Edge?i lauldud ?Numb? kadalipust läbi lasti.

Tagasivaate-plaadil on ka kaks uut lugu. Kaunikõlaline singel ?Electrical Storm?, pluss pala äsja Ameerikas linastunud Martin Scorsese järjekordsest maffia-filmist ?Gangs Of New York?. Et teil oleks lihtsam otsustada, millised U2 plaadid soetada, külastage kindlasti nende põhjalikku ja kasutajasõbralikku kodulehekülge www.u2.com. Sest igaühe jaoks on kuskil vähemalt üks U2 plaat.

Autor: Mart Normet

Hetkel kuum