ÄP fototoimetus • 19. detsember 2002 kell 22:00

Valguse võit!

Traditsiooniks saav Tallinna valgusfestival tähistab valguse võitu pimeduse üle, tulepidustused kestavad kokku pea poolteist kuud.

Pööripäevast küünlapäevani toimub Tallinna linnaosades tosinkond valguseteemalist üritust.

Tallinna valgusfestival 2002/03 algab pööripäeval, 23. detsembril tuleetendusega Harju mäe Vabaduse väljaku poolsel nõlval. Leigo tulemeistrite juhtimisel ja trummarite ansambli Romb saatel toimub keskaegse Mustpeade vennaskonna traditsioonist inspireeritud pööripäevakuuse põletamine. Lõkked süüdatakse keskpäeval, tuleetenduse kulminatsioon jääb kella 17 ja 17.30 vahele.

Alates 27. detsembrist saab kogeda muusika ja valguse kooskõla linna maa-alustes ehitistes: Viru väljaku jalakäijate tunnelis kõlab kahel nädalal ööpäev läbi ?Muusikavalgus tunnelis?. Heli- ja valgusinstallatsioon peab looma positiivsemat meeleolu maa all. Tunnelis mängib olenevalt kellaajast hommiku-, lõuna-, õhtu- või öömuusika. Muusikaprogrammi koostab muusikaterapeut Dali Kask, valgusinstallatsiooni kavandab valguskunstnik Airi Eras.

Kolmekuningapäeval avab festivali järgmine etapp hooaja Schnelli tiigi liuväljal. Kell pool kuus õhtul antakse tiigijääl tule- ja uisu-show: iluuisutamise ja tuletsirkuse kombinatsioon vallikraavi kallastest ja pargist moodustuval looduslikul laval tõotab olla efektne vaatemäng. Esinevad tuleneelajad Margus Terasmees, Eero Druus ja Andres Mirme ning iluuisutajad Tallinna Iluuisutamiskoolist. Etenduse sisu sümboliseerib valguse võitu pimedusejõudude üle.

Ka tänavu on jaanuari keskel, taliharja paiku Mustamäel ja Pelgurannas traditsiooniks kujunenud kuuskede põletamine ja tuleskulptuurid ? kodudest väljavisatavatest kuivadest jõulukuuskedest saab tuleskulptuuride materjal, seetõttu on kõik linnarahva kuused oodatud toimumiskohta.

Enne põletamist toimub tuleskulptuuride workshop noortele kunstiõpilastele, kes teevad tuleskulptuure koos kogenud skulptoritega. Tehtu põletatakse ühisel peol ? tulerituaalil, kus mängib elav muusika ja kohal on teisigi esinejaid.

Täpne sündmuste ajakava avaldatakse jaanuari alguses, jälgige reklaami.

Autor: ÄP

Hetkel kuum