Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Võõristust tekitav pihuarvuti

    Ikka veel ostetakse digitaalse märkmiku asemel nahkkaantega ajaplaneerijaid. Kas ebapopulaarsuse põhjus peitub PDA kõrges hinnas või tehnika suutmatuses täita kõiki kasutaja soove, jääbki selgusetuks.
    Ajakirja Annabella toimetaja Meelike Saarna leidis pihuarvuteid testides, et praegusel hetkel mõjuks PDA tema ridikülis sama üllatava uudispommina kui omaaegne esimene mobiiltelefon Nokia 2210, kuna tookord polnud ühelgi tema sõbrannal ega kolleegil veel sellist imeriista.
    ?On nii inimlik tunda järjekordse elu lihtsamaks tegeva tehnikariista vastu kõigepealt võõristust, sest ikka tekib esimesena kahtlus selle vajalikkuses,? möönab Saarna. ?Järgmisena tekib küsimus, kui kaugele edasi saab tehnika arengus veel minna??
    Saarna loetles enda jaoks unustatud kogemusi, milleks on pesu väänamine, nõude pesemine, tinalao lõhn trükikojas, käigu vahetamine autoga sõites, tavaline kalendermärkmik ? iga unustatud asja taga on olnud Saarna sõnul kaasaegne masinavärk, mis nii harjumuspärane, et kummastav mainidagi.
    ?Selles valguses on PDA igati normaalne riistapuu, kuigi pean tunnistama, et selle esmakordne nägemine ja eriti ettenäidatud käsitsemisviis kutsus minus esile pigem muige kui imetluse,? lausub Saarna.
    Kord harjununa tekib Saarna arvates kindlasti ka PDA osas tunne, et selleta pole võimalik elada. ?Kaasaegses tegusas maailmas oled ilma infota eikeegi, seetõttu võib PDA-nimelisele targale mehele edukat tulevikku ennustada, koos oma tulevaste tehniliste täiendustega, mõistagi,? lisab Saarna.
    PDA toimingute nimekiri venib päris pikaks, sest lisaks märkmikule on võimalik kasutada seda vidinat veel interneti lehitsejana, e-kirjade ja failide saatja ning vastuvõtjana või ajaplaneerijana. Temaga saab kuulata muusikat, vaadata filme ja laadida internetist alla raamatuid. Lisavarustuses leiab veel hulganisti huvitavaid vidinaid nagu näiteks fotoaparaadi. Samas võib PDA muuta hoopiski telefoniks ? võimalusi on palju.
    Standardse PDAga kaasneb Microsoft Pocket PC operatsioonisüsteem, suur puutetundlik ekraan, erinevad kaardipesad lisavarustusele, stylus-kirjapulk ja arvutiga ühendamiseks mõeldud tööjaam. Uuematel ka diktofon. Pihuarvuti operatsioonisüsteem on kasutusmugavuselt loodud võimalikult lihtne: vaja on, et süsteemi saaks selgeks kõik ja kiirelt. Süsteemi ülesehitus on sarnane Windowsile, kus töölaualt saavad alguse kõik toimingud ja tuttav startmenüü. Programmide otsekäivitamiseks on töölauale paigutatud ikoonid, samuti on otsekäivituse nupud pihuarvuti alumises osas. Programmi avamisel kuvatakse esmalt salvestatud failide nimekiri, muudatuste tegemiseks piisab loetelus klikkimisest ja fail avaneb. Uue faili lisamiseks on vasakul alumises nurgas menüü New, millele vajutades avanevad valikud.
    Kui pole aega kirjapulka haarata, saab alati kasutada PDA otsenuppe. Tavaliselt on nuppe neli ja need avavad kalendri, ülesannete lehe ja kontaktid või kuvavad uuesti vaba töölaua. Taustvalgustusega puutetundlik ekraan on kõigil uutel mudelitel värviline ja isegi ereda valguse käes kergesti loetav.
    Sekretäritööga hakkama saav korralik digitaalne taskumärkmik jääb hinnalt 6000?12 000 krooni vahele. Lisavarustusega saab lõppsummat kergitada veel ühe PDA hinna võrra. Uudse lisavarustusena on võimalik saada pooleteise tuhande krooni eest WLAN-kaart ja veidi kallimalt kvaliteetne digikaamera.
    Visioon valisi välja neli levinumat PDAd ja võrdles neid. Testis osales Fujitsu- Siemensi Pocket Loox 600, Palm M515, Compaq Ipaq 3870 ja HP Jornada.
    Paneks hindeks neli, sest päris viit miinust Ipaq väärt ei ole. Ipaqi juures hakkas esimesena silma välimus. Ei julgenud pihku võttagi, sest iga puudutus fikseeriti korpusel tuntava näpujäljena. Tugev lisaväärtus Ipaqil on kaitsev plastikkorpus, sest kestad on tavaliselt kriimudele eriti vastuvõtlikud. Kaubandusliku välimuse säilitamiseks ka peale mitmekuulist kasutamist kulub kaitsevutlar marjaks ära. Erinevalt nahkkotis PDAdest on sellel mudelil läbipaistev illuminaator ning hetkeliseks kalendri või kellaaja kontrollimiseks pole vaja plastikkorpust eemaldada. Testisin seda mudelit bussisõidul Tallinn?Tartu maanteel, üritades panna kirja kogu teksti ekraani all asetseva imepisikese klaviatuuri ja kirjapulga abil. Vaatamata pidevalt rappuvale bussile ei tekkinud sõnade Pocket Wordi tippimisel erilisi takistusi, ainuke probleem oli enda kannatlikkus, sest PDA tekstiprogrammis trükkimisel peab arvestama kirjutamise keskmiseks kiiruseks 3?4 sõna minutis.
    Integreeritud diktofon on kindlasti hea abiline hääl-memode lindistamiseks, kui osta lisaks mahukas mälukaart. Lindistuskvaliteet on rohkem kui talutav ? kuulda oli isegi hingamist, põhihäält moonutavaid tausthelisid õnneks peale ei jäänud. Ipaqil on ainult üks kaardipesa lisavarustuse kinnitamiseks. Enam kui ühe kaardi kinnitamiseks peab ostma kobaka lisaagregaadi.
    PDA eeliseks on ekraanile kirjutamise võimalus. Näiteks jooniste edastamiseks jääb puutetundlik ekraan asendamatuks, sest faks hakkab muutuma ajalooks.
    Tehnilised näitajad: 3,78tolline, energiasäästlik 16 bit värviline TFT LCD ekraan, 240×320 resolutsioon, 400 MHz Intel X-Scale protsessor, 64 MB SDRAM, seesmine Bluetooth, SecureDigital kaardiava, kirja äratundja, diktofon.
    Hind: 9238 krooni (Baltic Computer Systems). Vaata: http://www.compaq.com
    Pihuarvuti kuju vaadates läheb nägu naerule, viimati tekkisid sellised emotsioonid sõiduautot Mini One nähes. Hinne seega viis. Lihtne, kuid ilus disain on Pocket Looxi puhul esmane liidrikoha määraja. Aga see pole ainus näitaja. Hiljem põhjalikumalt sisemusega tutvudes lisandub disainile hulganisti teisi omadusi.
    Kättevõtmisel istub masin korralikult pihus, vajadusel saaks tähtsamaid funktsioone kontrollida ainult ühe käe abil. Vasakus käes hoides jääb pöidla alla kerimisnupp ja kiirmenüü, millest piisab kõikide programmide kuvamiseks. Keskmise sõrme all on jällegi diktofoni ja Bluetoothi kiirlülitusnupp.
    Pocket Loox sai kõrgeimad punktid Soome tehnikaajakirja Mikrobitti PDA-testis. Eriti kiideti head jõudlust, käsitlemist, kõrgekvaliteedilist ekraani ja laiendatavust.
    Ootuspäraselt peab Fujitsu Siemens Eesti esindaja Tanel Raud Pocket Looxi parimate omadustega pihuarvutiks. Looxil on kõik vajalikud ühendused nagu IrDA, Compact Flash, Secure Digital ja ühena vähestest integreeritud Bluetoothi moodul. Lisana WLAN-kaart.
    Tehnilised näitajad: Intel® PXA 250 protsessor, 400 MHz, 64 RAM, 240×320 pikselit, 65 536 värvi, TFT-puuteekraan, 1520 mAh liitiumpolümeer-aku, tagavara-aku moodul, IrDa, USB, RS232, BluetoothTM.
    Hind: 11 800 krooni (maaletooja hind). Vaata: http://www.fujitsu-siemens.com
    HP Jornada 568 pihuarvutil on nii häid kui ka halbu külgi, mis kokkuvõttes annavad hindeks nelja miinuse. Näiteks paigutas HP PDA ekraani kaitseks plastist nigela visiiri. Tuttav kasutab kaitsekattega HP Jornada mudelit juba üle poole aasta ja teab välja tuua plastkaane kiire väändumise ja ka purunemise. Siiski väldib mõnda aega plastvisiir kriimustusi. Nagu Ipaqil, on ka sellel pihuarvutil ainult üks kaardipesa ? peab valima, kas kasutada lisamälu, WLANi või mõnda kolmandat lisaseadet. Ainsana olid lisakaardipesad Pocket Looxil. Läbi ühendusjaama leidis PC Jornada kiirelt üles ja ActiveSync koostas PCsse tagavarakoopia PDAs leidunud failidest. Iga kord, kui arvuti PDAga sünkroniseerida, viib programm automaatselt muudatused sisse. Jornada 568 mudelit saab kasutada diktofonina, kuid sisseehitatud minikõlar on halva kvaliteediga ja kõrvaklapi ühendamise võimalus puudub.
    Tehnilised näitajad: 64 MB RAM, 32 MB Flash ROM, CompactFlashi kaardipesa, värviline TFT LCD ekraan, 65 536 värvi (16 bit), ekraani suurus 2,9×2,3 tolli, resolutsioon 240×320 pikselit, 206 MHz 32 bit StrongARM protsessor.
    Hind: 10 580 kr (Baltic Computer Systems). Vaata: http://www.hp.com
    Hindeks kõva kolm, sest hea välise mulje, kuid nõrga graafilise küljega Palm OS mõjub liiga lihtsakoelisena. Ikoonid on nurgelised ja meenutavad algelisi videomänge. Palm on töötanud välja kindla tähestiku, mida tema PDAd ära tunnevad. Tähti oma äranägemise järgi sisestama hakates tekib ekraanile kõike muud kui soovitud täht. Vajaliku sisestamise ja tähestiku äraõppimine võtab üksjagu aega.
    Palm on testiarvutitest kõige odavam. Palmi ostmisel peab arvestama ainult vähese lisavarustusega. Baltic Computer Systemsi tootejuhi Andrus Düüna sõnul on Palmi operatsioonisüsteem kõige stabiilsem, samuti leiab internetist Palm OSile kõige rohkem rakendustarkvara. Palm M515 sobiks ideaalselt laotöötajatele, kes vajavad vastupidavat pihuarvutit, millel on olemas põhifunktsioonid nagu internetiühendus GPRS-telefoni abil ja märkmete tegemise võimalus.
    Tehnilised näitajad: Palm OS 4.1, 16 MB integreeritud mälu, 2,3×2,3-tolline aktiivne ekraaniala, 160×160 resolutsioon, Secure Data kaardiavad, liitiumioon-aku.
    Hind: 7373 krooni (Baltic Computer Systems). Vaata: http://www.palm.com
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.