Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Allkirjastatud lepingule lisapunktide kauplemine kujuneb raskeks

    Kui korteriomanik on juba kord elamu haldamist ja hooldamist puudutavatele lepingutele allkirja andnud, siis võimalike vigade ja arusaamatuste korral on tagantjärele juba raske midagi ümber kaubelda.
    Korteriühistute jurist Ago Viks ei oska oma kogemuse järgi mingeid lepingutest tulenevaid tüüpvigu välja tuua, kuna lepingute rikkumisega seotud appikutseid või kaebusi Eesti Korteriühistute Liidule (EKÜL) pole laekunud. Viks arvab, et arusaamatuste korral jõuavad EKÜL ja Eesti Kinnisvara Haldajate ja Hooldajate Liit (EKHHL) kokkuleppele, sest kummalgi pole soovi teisel nahka üle kõrvade tõmmata. Viksi teada käib enne haldus- või hoolduslepingu sõlmimist EKÜL juristi käest nõu küsimas mõni üksik ühistu. Kui varasemast lepingute sõlmimise vallas kogemusi pole, siis võiks ühistu esimees ikka liidust läbi astuda, on Viks kindel. ?Lepinguga võetud kohustuste osas on ikka päris raske midagi hiljem ümber kaubelda,? märgib ta.
    AS Jõgeva Elamu juristi Merike Valgemäe hinnangul on ühistute juhatuse liikmed teadlikud sellest, millised õigused ja kohustused neil on ja teenuste sisseostmisel arvestavad nad väga sissetulekute ja väljaminekutega. Seni pole lepingute sõlmimisel õnneks vigu ette tulnud. Arusaamatused on lahendatud poolte kokkuleppel, kohtuvaidlusi selles osas tema mäletamist mööda olnud ei ole.
    Kuressaare Elamute Hoolduse OÜ tegevjuht Hain Vaher rõhutab, et kliendilepingud on pikaajalised ja kuna korteriomandi seadusega on maja valitseja kohus koostada majanduskava, mida kord aastas elanikele tutvustatakse ei saa mingeid erilisi üllatusi maja haldamisel ja hooldamisel ette tulla. Olukord on reeglina kontrolli all.
    Aasta majanduskava koostamine on kaasomanikele kohustuslik sõltumata sellest, kas kaasomandi majandamist korraldab valitseja või korteriühistu. Seadus ei täpsusta millisel kujul peab majanduskava olema. Korteriomandiseadusest (§15) tuleneb, et majanduskava koostamiseks tuleb teostada objekti ülevaatus, koostada planeeritavate tööde alusel majandusaasta eelarve ja määrata kaasomanike kohustused kulude katmisel. Majanduskava koostamisel on abimeheks EKHHL väljatöötatud majanduskava tüüpvormid. Majanduskava tüüpvormid on koostatud nii, et nad haakuvad teiste hea tava töövahenditega, ka tüüplepingutega). Majanduskava koostamise aluseks saab olla kas eelmise perioodi tegeliku majandamise kokkuvõte või eelkalkulatsioon objekti haldamise ja hooldamise tegevuste kirjeldusega.
    Olukorda aitavad kontrolli all hoida ka hoone (vajadusel ka kinnistu) pass ning hooldusraamat. Pass koondab hoone (ka kinnistu) olemasoleva dokumentatsiooni ? süstematiseeritud andmestiku, mida täiendatakse pidevalt ning arhiveeritakse. Uue hoone puhul on passi olemaolu eeldus elamu kasutusloa saamiseks. EKHHLi koostatud ?Käsiraamat omanikule? soovitab dokumendid koguda kiirköitjasse. Hooldusraamat on otsene abivahend hoone pideva korrashoiu tagamiseks ? selles on hooldustegevuste kirjeldused, hooldus- ja kasutamisjuhendid.
    Kuigi turul liigub ka aferistidest firmasid, on jurist AgoViksi kogemuse kohaselt enamik haldus- ja hooldusfirmadest heatahtlikud ning turul püsivad firmad. Sellegipoolest on Viks veendunud, et kui ühistu on juba moodustatud, võiks ta hakkama saada ise, sest haldajad-hooldajad on äriühingud, kelle eesmärk lõppkokkuvõttes on kasumit teenida, ühistu samas aga mittetulunduslik ühendus, kes võimalikult säästlikult püüab majandada. Kui aga ühistus puudub inimene, kellel on aega ja, mis peamine, tahtmist hooldust korraldada, siis on leping haldus-hooldusfirmaga ainus hea variant.
    Kalle Norma
    Uus Maa Kinnisvarahaldus
    Kui kinnisvara omanik on otsustanud tellida haldus- või hooldusteenust, korraldab ta vastavat teenust osutavate firmade seas konkursi ja teeb oma valiku.
    Haldus- ja hooldusfirmaga sõlmitavas lepingus fikseeritakse:
    a) lepingu osapooled ? kes on tellija ja kes on teenuse osutaja;b) lepingus kasutatavate mõistete defineerimine ? lepitakse kokku lepingus kasutatavate mõistete sisu, kuna üks ja sama sõna võib lepingu poolte arvates sisaldada erinevaid mõisteid;c) lepingu eseme ehk objekti defineerimine ? määratakse kindlaks, mida sõlmitav leping reguleerib;d) lepingu jõustumise aeg ja lepingu tähtaeg ? leping sõlmitakse ühel kuupäeval, lepingust tulenevad kohustused võivad kehtima hakata näiteks ühe kuu pärast. Lepingu tähtaeg annab pooltele kindlustunde, kui kaua on lepingus sätestatud ülesanded teenuse osutaja poolt lahendatud ja kui kaua teenuse osutajal selle eest on õigus tasule;e) poolte õigused ja kohustused ? vajalik on täpselt kirja panna, mida teenuse osutaja on kohustatud tegema. Näiteks missuguse regulaarsusega peab esitama tellijale aruandeid, mitme tunni jooksul peab korraldama avarii likvideerimise jms;f) lepingus osutatavate teenuste maksumus ? kui palju teenus maksab ja missuguseks kuupäevaks tellija kohustub teenuse osutajale tasuma;g) poolte vastutus ja sanktsioonid lepingu rikkumise eest ? vajalik on eelnevalt kokku leppida, meetmed juhuks, kui lepingu pool oma kohustusi ei täida;h) pretensioonide lahendamise kord ? kas pretensioonid tuleb esitada kirjalikult, missuguse aja jooksul peab teine pool pretensioonile vastama, kas pretensiooni esitamisel on õigus lepingu tasu maksmine peatada;i) lepingu muutmise ja ennetähtaegse lõpetamise kord ? kas lepingu pooltel on õigus lepingut ennetähtaegselt lõpetada, kui palju peab sellest ette teatama, kuidas toimub lepingu muudatusettepanekute esitamine, läbivaatamine ja nendele vastamine;j) poolte esindajad ja nende kontaktandmed ? kellel on õigus teisele poolele esitada tellimusi, ettepanekuid lepingu muutmiseks või lõpetamiseks, kuidas poolte esindajatega on võimalik kontakteeruda (postiaadress, tel, faks, e-post)
    Jüri Kröönström
    EKHHL juhatuse esimees
    Omanike ja haldajate-hooldajate vahelise lepingu sõlmimisel tuleks võtta aluseks EKHHLi koostatud lepingu tüüpvormi, milles sisalduva kümne paragrahviga on üsna täpselt määratletud järgmised aspektid. Nii või teisiti peavad need lepingus kajastamist leidma.
    - lepingu objekt (haldus- või hooldusteenus)- täitja kohustused (mahud, tähtajad, vastutus alltöövõtja töö eest, akti koostmaine täitja tekitatud kahjude arvestamise kohta jms)- tellija kohustused (vajalike dokumentide esitamine, sõlmedele juurdepääsu võimaldamine jms)- rahalise kohustuse täitmise viis (igakuiselt kokkulepitud summa, igakuiselt vastavalt arvetele, viivised kohustusest mitte kinni pidamisel jms)- lepingu jõustumine, muutmine, lõpetamine- töö juhtimine ja järelevalve (vastutav isik täitja ja kontaktisik tellija poolt, kontrollimise moodus jms)- erakorralistes olukordades tehtu aktsepteerimine ja tasustamine- tegutsemine olukorras, mis on tekkinud pärast lepingu sõlmimist ja ei sõltu osapoolte tahtest ning mis takistab või teeb võimatuks lepingu täitmise- lepingust tulenevate vaidluste lahendamise viis- lepitakse tüüpvormi kohaselt kokku, et lepingu täitmisel lähtutakse kinnisvara haldamise ja hooldamise headest tavadest ning asjaolust, et teenused on tasulised
    Heigo Kaldra
    AS Minu Vara juhatuse esimees
    Halduse mõiste peaks omandama praegusest hoopis laiema sisu. Praegu peab kodanik suhtlema näiteks antennifirmaga, energiafirmaga, telefonifirmaga, liftifirmaga, prügifirmaga, remondifirmaga, aknafirmaga, ehitusfirmaga, turvafirmaga, uksefirmaga, küttefirmaga jne. Iga remonttöö jaoks on vaja erinevasse firmasse helistada.
    Tulevikus ja ka juba praegu tähendab elamu haldamine seda, et haldaja korraldab kõiki korteriomaniku asju ja lahendab kõik tema elukondlikud probleemid. Inimesel pole vaja muud peale ühe telefoninumbri ja nime. Helistades oma haldurile saavad kõik tema probleemid kiiresti ja professionaalselt lahendatud.
    Lisaks sellele, et inimesel on vähem tegemist ja vähem rääkimist, saab ta ka teatud soodustusi. Haldusfirma on suurklient, kellel on sooduslepingud, kes saab allahindlust ning teostab ka järelevalvet teenuse kvaliteedi üle. See kõik on teenuse hinna sees, mida korteriomanik maksaks nende asjadega ise tegeledes niikuinii.
    Autor: Marit Pukk
  • Hetkel kuum
Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.