Ülo Toomsalu • 23. detsember 2002 kell 6:09

EPL: Valimistest jääb eemale 17 Toompea poliitikut

Kevadistel valimistel ei kandideeri Toompeale tagasi 17 praegust Riigikogu liiget, kellest kaheksa on Reformi- ja neli Keskerakonda poliitikud.

Kandideerimisest loobujate seas on reformierakondlastest ligi 13aastase parlamendistaa?iga Ignar Fjuk ning kolm koosseisu Riigikogus töötanud Valve Kirsipuu ja Uno Mereste. Kõik reformierakondlased langetasid oma loobumisotsuse ise, kirjutab Eesti Päevaleht.

Üllatuslikult liitus eelmisel nädalal teiste mittekandideerijatega Erika Salumäe, kes pidi saama Keskerakonna esinumbriks Võru-, Valga- ja Põlvamaal. ?Salumäe oma avaldusse loobumise põhjuseid ei kirjutanud. Need on isiklikud. Ta tahab leida uut algust,? ütles Keskerakonna infojuht Evelyn Sepp.

Lahtine on tänavu Rahvaliiduga ühinenud Ülo Nugise osavõtt valimistest. Nugis ei soovinud sel teemal veel rääkida. Ei teda ega ka tuntud maapoliitikuid Ants Käärmat ja Arvo Sirendit Rahvaliidu valimisnimekirja tipust ei leia.

Isamaaliidu volikogu liikme Andres Ammase sõnul ei püri tervislikel põhjustel parlamenti ka Peeter Olesk ega Sirje Endre.

Peale Mihkel Pärnoja kandideerivad kõik teised Mmõõdukate fraktsiooni liikmed, ütles mõõdukate peasekretär Tõnu Kõiv.

Aastaid Reformierakonna tippu kuulunud Valve Kirsipuu lahkub suurest poliitikast vastuvõetamatute kompromisside ja üleliia karmiks läinud poliitilise võitluse pärast.

?Poliitika on märkimisväärselt muutunud. 10?11 aastat tagasi polnud erakondade vahel sellist hõõrumist. Siis tahtsime koos Eesti nullist üles ehitada. Vundament on nüüd laotud, kuid mind teeb murelikuks, et seda kiputakse lammutama,? lausus Kirsipuu.

Kirsipuu tunnistas, et talle on siiani arusaamatu Reformierakonna ja Keskerakonna liit, mille vastu ta tänavu jaanuaris oma partei volikogus ainsana hääletas.

Hetkel kuum