Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Majandus 2002: eeldusi edasiseks

  Iseloomustaksin lõppevat aastat eelkõige kui aastat, kus esiplaanil olid Eesti majanduse rahvusvahelised seosed. Ilmselt on õige alustada läbirääkimistest Euroopa Liiduga, mis selle artikli kirjutamise ajal veel lõppjärgus, ilmumise ajaks aga tõenäoliselt lõppenud. Olen selle poolt, et liitumine pole Eestile eesmärk omaette, vaid et liitumisläbirääkimistel tuleb võidelda meie majanduse edasise arenguks oluliste positsioonide eest. Praegu tundub, et Eestil on õnnestunud endale kindlaks jääda paljudes küsimustes, kuid mitte kõiges.
  Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valitsemisalas on Eestile esmase tähtsusega infrastruktuur: energeetika, side, transport. Veel 2001. aasta lõpul käis Eestis dramaatiline võitlus raudtee ja energeetika tuleviku pärast. Praegu, tagantjärele hinnates võib kindlalt väita, et elektrijaamade müügi läbirääkimiste katkestamine NRGga oli selle võitluse väga oluline saavutus. NRG ise on praegu sisuliselt pankrotis, oleks päris hull ette kujutada, mis oleks Eesti energeetikast saanud, kui tehing oleks õnnestunud läbi suruda. Ma ei ole varjanud, et pole rahul nende tingimustega, millega müüdi Eesti Raudtee, samuti olen ministrina saanud rea negatiivseid emotsioone seoses uute omanike mõnede käikudega. Usun siiski, et Eesti riigil on ka siin võimalusi kaitsta meie jaoks olulisi positsioone. Tervikuna võttes tahaks eeldada, et ?rabelemise aeg? seoses meie infrastruktuuridega on läbi ja selle asemel on võimalik tegelda tõsiselt ja süsteemselt nende strateegilise väljaarendamise ja riigipoolse reguleerimise täpsema paikapanekuga.
  Maailmamajandus viibis sel aastal nigelas seisus ja selle paranemine edenes aeglaselt. Seetõttu oli pidurdatud ka Eesti ettevõtete allhankeeksport, seda eriti tehnoloogiasektorites. Investeerimisaktiivsus on taastunud, imporditi nii seadmeid kui ka tarbekaupu, samas aga arenes majandus ohtlikult suures osas just sisetarbimise arvel. Nii majanduspoliitikud, ettevõtted kui ka kodanikud pidid opereerima täpselt riski piiril, tajuma, kui palju on õige lisada ahju puid, kus tuleb olla ettevaatlik kuni selgete märkideni ekspordi taastumisest. Aastalõpu märgid näitavad, et kauaoodatud ekspordikasv hakkab tulema. Kui nii, siis võib järgmise majandusaasta suhtes olla optimistlik. Samas ? välisturu seisund on hakanud paranema küll meile lähedastes Rootsis ja Soomes, aga paljud maad toibuvad aeglaselt ning mõne olulise partneri (näiteks Saksamaa) raskemad ajad võivad olla alles ees. Majanduse konkurentsivõime ja pikaajaline jätkusuutlikkus on tuleviku märksõnad. Rahvusvahelised analüütikakeskused on Eestit majanduse konkurentsivõimelt veel mõned kohad pingereas ettepoole nihutanud. On hea meel, et nii Eesti ettevõtjad kui ka ametnikud pole edusammudest liigsesse vaimustusse sattunud, vaid asuvad tõsiselt analüüsima meie konkurentsivõime nõrgemaid külgi.
  Kas Eesti majandus võiks kasvada 10 aastas, küsib Äripäev? Ma vastan, et võiks küll, kui suudaks, aga praegusel tasemel kahjuks ei suuda. Nii poliitikute, riigiametnike kui ka ettevõtjate ühine eesmärk peaks olema selliste aluste loomine, et majandus suudaks ka pikaajaliselt hoogsalt kasvada. Ma ei usu, et see on võimalik paari ?imenipiga? või kellegi arvelt. See eeldab majanduse kvaliteeti kõige laiemas mõttes, alates toodangu ja tootmise ning lõpetades inim- ja sotsiaalse kvaliteediga. Usun, et suudame seda kvaliteeti tõsta.
  Autor: Liina Tõnisson
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
USA aktsiaturg rallis Powelli kõne peale
USA aktsiaturg rallis kolmapäeval üle 3% ülespoole, kui Föderaalreservi juht Jerome Powell viitas oma kõnes, et detsembrikuu rahapoliitika istungilt võiks oodata varasemast aeglasemat intressitõstmist. Powell lisas, et inflatsiooniga võitlemine pole veel läbi ning on tõenäoline, et intressid jäävad veel teatud ajaks kõrgele tasemele püsima.
USA aktsiaturg rallis kolmapäeval üle 3% ülespoole, kui Föderaalreservi juht Jerome Powell viitas oma kõnes, et detsembrikuu rahapoliitika istungilt võiks oodata varasemast aeglasemat intressitõstmist. Powell lisas, et inflatsiooniga võitlemine pole veel läbi ning on tõenäoline, et intressid jäävad veel teatud ajaks kõrgele tasemele püsima.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.