Ülo Toomsalu • 9. jaanuar 2003 kell 6:09

PM: Pensionärid katavad reformiaugu

Riik suunab pensionide indekseerimisel pensionikassasse tekkiva ülejäägi kogumispensioni reformi kulude katmiseks.

Ehk sisuliselt maksavad tänased pensionärid pensionireformi suures osas kinni, kirjutab Postimees.

«Arvestades, et sotsiaalmaksu laekumised kasvavad kiiremini kui riiklike pensionidena välja makstav summa, siis makstakse tekkiva reservi arvelt osaliselt teise pensionisambaga tekkiv defitsiit kinni,» kinnitas rahandusministeeriumi asekantsler Margus Uudam.

«Esimese samba ülejääk ei suuda siiski teise samba puudujääki veel lähiaastatel täielikult katta ehk tasakaalupunkt võiks saabuda ehk kümne aasta pärast.»

Ka tänavuse riigieelarve seletuskirjas märgib valitsus, et 2003. aastal kaetakse I samba jooksev defitsiit eelmiste aastate sotsiaalmaksu reservi arvelt. Riigieelarves on prognoositud, et käesoleval aastal ulatuvad sotsiaalmaksu pensionilaekumised 8,456 miljardi kroonini ning pensionikassast makstavad pensionid 7,968 miljardi kroonini ehk tekib 488 miljoni kroonine ülejääk.

Samas neelab teine pensionisammas riigilt prognooside kohaselt 597 miljonit krooni, milleks reservidest eraldatakse 123 miljonit krooni ehk 474 miljoni krooni osas pensionikassa ülejäägi kõrval muid katteallikaid ei ole.

Varasemate poliitiliste seisukohtade kohaselt on lubatud teise sambaga pensionikassasse tekkiv puudujääk katta riigieelarvest ning indekseerimisega tekkiva ülejäägi arvelt sellisest tasaarveldamise võimalusest pole avalikult juttu olnud.

Rahandusministeeriumi pensionieksperdi Kadi Oorni sõnul kaetakse ka näiteks Ungaris ja Poolas pensionireformi kulusid pensionikassa ülejäägi arvelt.

Kunagise sotsiaalkindlustusreformi komisjoni liikme Lauri Leppiku sõnul tundub, et valitsus loodab sotsiaalmaksu pensionilaekumistega katta nii pensionide väljamaksed kui ka teise sambaga tekkiva augu. Ülaltoodu tähendaks, et suur osa reformi rahastamiskoormusest langeks just tänastele pensionäridele.

«See ei ole päris õiglane,» kommenteeris Leppik.

Hetkel kuum