Ülo Toomsalu • 10. jaanuar 2003 kell 6:45

PM: Odav dollar vähendab ettevõtete eksporditulu

Krooni kallinemine teeb reisimise väljaspool eurotsooni odavamaks, raha kaotavad aga eksportijad.

Eesti krooni kurss on dollari suhtes tõusnud viimase kolme aasta kõrgeimale tasemele - dollari sai eile 14,87 krooni eest. Nii euro kui Euroopa ühisrahaga seotud Eesti krooni kurss on ühendriikide dollari suhtes kerkinud aastaga ligi kuuendiku võrra. Eesti turistidele on tänu sellele senisest odavam reisida mitmetes Põhja- ja Lõuna-Ameerika riikides, Lätis ning Venemaalgi, kirjutas Postimees.

Ehkki ka importijad saavad tänu euro tugevnemisele mitmest eurotsoonist väljapoole jäävast riigist odavamalt kaupu osta, saavad eksportijad nendel turgudel toimunud raha väärtuse languse tõttu varasemast vähem tulu.

Eestimaa suurima juustutootja Võru Juustu juhi Heiki Pensa sõnul jätab dollari pidev langus nad iga kuu ilma umbes 100 000 kroonist. 'Kursi langus tähendab igalt juustukilogrammilt ühe krooni kaotamist,' lausus ta.

Kui eelmisel aastal oli Venemaa juustuhind Euroopa omast kõrgem, siis nüüd on need võrdsustunud ja seda enam mõjutab juustuäri ka dollar. Ning seda just miinuse suunas.

Seetõttu peab Pensa Vene partneritega läbirääkimisi, et juustu hind saaks lepingutes fikseeritud Vene rublades, mille kurss on tema hinnangul viimasel ajal stabiilsem olnud.

Väliskaubandusfirmadest on halvemini läinud aga dollarihoiustajatel. Eesti firmad ja eraisikud hoiavad tähtajalistes ja nõudmiseni deposiitides Eesti pankades kokku ligi 7,7 miljardi krooni eest dollareid.

Dollarihoiused on vähenenud viimase poole aastaga 14 protsendi võrra. Dollari mulluse kõrgeima kursiga võrreldes on need hoiustajad kaotanud sadu miljoneid kroone.

Hetkel kuum