Inno Tähismaa • 10. jaanuar 2003 kell 13:18

Reformierakonna suurim sponsor oli AS Tavid

Reformierakonna suurim toetaja oli neljandas kvartalis valuutavahetusega tegelev AS Tavid.

AS Tavid annetas reformierakonnale neljandas kvartalis miljon krooni, selgub erakonna avaldatud aruandest.

Järgnesid Eesti Raudtee ligi 30% aktsiate omanik (Jüri Käo ja Guido Sammelselja firma) OÜ Ganiger Invest 480 000 krooniga ja Jüri Käo firma AS NG Investeeringud 435 000 krooniga.

AS Tavid omanik Alar Tamming ütles, et on ise reformierakonna liige algusest peale ning andnud lubaduse, et kui tema firma on kümme aastat tegutsenud, siis annab ta kümnendiku kasumist reformierakonnale. Tema sõnul teenis Tavid 2001. aastal 10 miljonit kr kasumit.

Tamming ütles, et Tavid on saanud eksisteerida tänu Eesti rahapoliitikale, mis on toetanud kindlat krooni kurssi ja andnud ASidele võimaluse tegeleda rahavahetusega. Näiteks Norras on rahavahetuse turg tänaseni avamata.

?Liberaalne majanduspoliitika pani meie tegevusele aluse,? ütles Tamming. Tema filosoofia on selline, et kui anda, tuleb veel rohkem tagasi.

Tamming tunnistas, et vaatamata rahavahetuse äri praegusele õitsengule väheneb Euroopa Liidus selle järele vajadus ja siis saab raha teistesse majandusharudesse investeerida. Praegu teenib Tavid raha dollari vahetamise pealt. Tavid pakub pankadest soodsamat vahendustasu, kuna firma kulud on väiksemad. Tamming ütles, et tema suur unistus on see, et terves maailma oleks kõik valuutad omavahel kindlalt seotud nii, et rahavahetuse riski ei oleks.

Hetkel kuum