Ülo Toomsalu • 13. jaanuar 2003 kell 6:16

PM: Kasvanud siseturism toob lisa toitlustajatele

Mullu suvel suurenes hüppeliselt Eesti siseturism, mis tõi hulga lisakroone peamiselt toitlustusega tegelevatele ettevõtetele.

Kolmandas kvartalis aeglustunud majanduskasvu juures oli restorani- ja hotellimajanduse kasv 18,7 protsenti. Toitlustusteenuste osakaalu kasv oli eraldiseisvalt aga 35 protsenti.

«See viitab otseselt just siseturismi kasvule,» kinnitas rahandusministeeriumi majandusanalüüsi osakonna analüütik Irina Bõtskova Postimehele.

18,7protsendiline kasv tähendas, et restorani ja hotellimajanduse aladel tegutsevad ettevõtjad pistsid mullu kolmandas kvartalis oma taskusse täiendavalt 477,6 miljonit krooni.

Saarema Turismiinfokeskuse juhataja Karmen Paju sõnul võis siseturistide arvu tõusu täheldada ka Saaremaal. Kokku käis mullu suvel Saaremaal umbes 300 000 inimest, mis varasema aastaga võrreldes on ligi seitse protsenti enam. «Tõusu mootoriks on just eestlased,» kinnitas ta.

Paju sõnul olid soojad ilmad saarele äärmiselt kasulikud, sest külastajaid tuli hulgaliselt juurde, kuid majutusasutustele võis mõju olla vastupidine. Korralik ilm annab lihtsalt suurepärase võimaluse ka telkimiseks, mida paljud eestlased aktiivselt kasutavad.

Hiiumaal Käinas tegutseva hotelli Liilia juhi Tiina Kopli sõnul võis siseturistide suurt hulka suvel tõepoolest täheldada. «Ööbimise osas olid meie kliendid siiski peamiselt välismaalased,» märkis ta. «Eestlane ei tulegi hotelli elama, sest kõigil on igal pool tuttavad ees,» kinnitas ta.

Hetkel kuum