Ülo Toomsalu • 27. jaanuar 2003 kell 6:29

EPL: Kümned ettevõtted müüvad neidusid välismaale seksiorjaks

Eestis tegutseb kümneid firmasid, kes kohalikke naisi välismaale prostituutideks vahendavad.

?Täielik kaos. Riigil puudub igasugune teave naisi müüvate firmade kohta,? ütles töövahendusfirmasid küsitlenud Helve Kase Avatud Ühiskonna Instituudist.

Kase sõnul otsib seksiteenust pakkuvaid tüdrukuid iga päev umbes kolmkümmend firmat, neist kolm neljandikku vahendab tööjõudu välismaale. Samas puudub statistika, kui palju naisi pakkumise vastu võtab ning enesemüügiga tegeleb, kirjutab Eesti Päevaleht.

Inimkaubandusvastase kampaania koordinaatori Kristiina Luhti sõnul sai kampaania ?Sind müüakse kui nukku? küsimuste-vastuste telefon 50 kõnet päevas. Tihti uurisid emad, mida teha, kui tütar on välismaale tööle suundununa teadmata kadunuks jäänud.

?Töövahendusfirmas võtab telefoni vastu väga hea suhtlemisoskusega koolitatud inimene. Vaene naine, kes on igalt poolt vaid äraütlemisi saanud, tunneb end loomulikult meelitatuna,? kirjeldas Kase.

Uuringu käigus end tööotsijana esitlenud viis naist said kohe telefonikõne alguses teada, et striptiisitari, tantsijanna või ettekandja asemel otsitakse tegelikult prostituuti. Nõudmisi välimuse või tantsuoskuse kohta ei seatud, soovitatav oli minimaalne inglise keele oskus, nõutav maksimaalne vastutulek kliendi soovidele. ?Huvi kadus, kui ennast pakkus professionaalne tantsija. Neil ongi vaja kogenematuid totusid,? ütles Kristiina Luht.

Hetkel kuum