Ülo Toomsalu • 27. jaanuar 2003 kell 6:26

EPL: Saaremaa omavalitsused loobuvad toimetulekutoetuste maksmisest

Saaremaa omavalitsuste liit astus Eestis pretsedenditu sammu ja ähvardab loobuda toimetulekutoetuste jagamisest

Omavalitsuste hinnangul ei suuda nad riigieelarvest tänavu eraldatava rahaga oma elanike toimetulekut tagada.

Oma kodanike toimetuleku tagamine on Eesti põhiseaduse kohaselt riigi ülesanne ning seni on riigieelarvest toimetulekutoetusteks eraldatud raha laiali jaotanud kohalikud omavalitsused, kandes ka vastavad administreerimiskulud, vahendab Eesti Päevaleht Saare maakonna lehte Meie Maa.

Nüüd leiavad Saaremaa vallad, et olukorras, kus riik kavatseb oluliselt vähendada omavalitsustele antavat toimetulekutoetuste summat, pole paljud neist võimelised enam elanike toimetulekut tagama. ?Loovutame toimetulekutoetuste jaotamise riigile, seega võimaldame riigil täita endale seadusega võetud kohustust,? seisab valdade liidu avalduses.

Toetuste jaotamise administreerimise summa kavatsevad omavalitsused eraldada noorsootöö edendamiseks.

Omavalitsuste andmetel kavatseb valitsus riigieelarvest anda Saaremaale 74,5 protsenti sellest summast, mis maakonnas eelmisel aastal toimetulekusummadeks maksti. Näiteks Kihelkonna vald saab 54 protsenti ning Kärla 60 protsenti vähem raha kui mullu.

Kärla valda juhtiva Toivo Vaigu sõnul piisab rahast vaid juuni või juulini.

Valitsus arutab omavalitsustele sel aastal eraldatavate vahendite jaotuse määruse projekti homme.

Hetkel kuum