28. jaanuar 2003 kell 13:28

ÄP: Tervishoiukulud tuleb vabastada topeltmaksu alt

Need raviteenused, mida haigekassa kinni ei maksa, peavad minema tulumaksuvabastuse alla, soovitab Äripäev oma homses juhtkirjas.

Nii tööandja kui füüsilisest isikust ettevõtja maksavad sotsiaalmaksu, mille 13protsendiline osa on mõeldud ravikindlustuseks. Selle maksu eest peaks ideaalis saama kogu elanikkond ravitud. Muidugi on see juba ammu illusioon ? suur hulk raviteenuseid, alates hambaravist ja lõpetades keerukamate operatsioonidega, on tasulised. Või kollitab võimalus jääda aastateks oma järjekorda ootama. Maksta tuleb kojukutse visiiditasu ja voodipäeva eest haiglas.

Kui inimene valib või on sunnitud valima meditsiiniteenuste tasulise variandi, maksab ta selle eest rahaga, millelt on juba tulumaks maha arvatud. See on ebaõiglane: kui ta pole mingil põhjusel saanud haigekassa poolt hüvitatavat arstiabi, ehkki on ravikindlustusmaksu maksnud, siis tuleb tulumaks tagastada.

Et tulumaksumäär on 26%, siis maksavad inimesed tasuliste raviteenuste eest riigile täpselt kaks korda kõrgemat maksu ? lisaks 13protsendisele ravikindlustusmaksule. Tervishoid tundub maksukoorma suuruse poolest kuuluvat erisoodustuste hulka.

Hetkel kuum