28. jaanuar 2003 kell 10:13

Tallinn lõpetab ohtlikud kaubaveod läbi linna nelja aasta pärast

Ohtlikud kaubaveod läbi Tallinna lõpevad hiljemalt nelja aasta pärast, teatas Raepress.

Keskkonnaohtlikud kaubaveod raudteel läbi linna lõpevad hiljemalt 2007. aastaks. Selleks ajaks peab olema valminud ümbersõidutee ning lõppema naftasaaduste vedu Paljassaare ja Kopli poolsaarel asuvate sadamate kaudu.

Tallinna läbivate kaubavedude kogumahuks on käesolevaks aastaks prognoositud umbes 6,1 miljonit tonni, millest enamuse moodustavad naftasaadused.

'Kuigi linnavolikogu tegi täpselt viis aastat tagasi linnavalitsusele ülesandeks kaaluda Kopli poolsaare kaudu naftaproduktide väljaveo lõpetamist aastaks 2003, on elu näidanud vastupidist - numbrid näitavad hoopis veosemahtude suurenemist,' ütles abilinnapea Toivo Ninnas pressiteates.

Võimaldamaks kaubarongidele pääsu Paldiskisse Tallinna läbimata, tuleb rajada ühendustee Männiku ja Saue vahele. Linna läbivate kaubarongide hulka veelgi vähendamaks tuleb välja ehitada ümber Ülemiste järve kulgev ühendustee.

Raudteeameti hinnangul oleks võimalik umbes 22 kilomeetri pikkune ümbersõidutee kiire tegutsemise korral valmis ehitada 2006. aastaks, kui tänavu juunis selleks vajaliku eeltööga alustada ning järgmise aasta algul projekteerima hakata.

Ümbersõidutee peaks valmima Euroopa Liidu ISPA fondi rahalisel toel ja Eesti riigi kaasabil, rahastamiskokkulepe on juba sõlmitud. Ümbersõidu rajamist ette valmistav uuring läheb maksma umbes 9,7 miljonit krooni, Eesti riigi panus peab olema sellest 25%. Projekti realiseerimisel on plaanis teha koostööd ka erasektoriga.

Lisaks Vene-Balti sadamasse ja Paljassaare sadamasse suunduvatele rongidele läbivad Tallinna ka Paldiskisse suunduvad kaubarongid. Prognooside kohaselt Paldiski osakaal kolme aasta jooksul neljakordistub, ühtlasi suureneb naftasaaduste vedu ka Muuga sadama kaudu.

Samas väheneb Paljassaare ja Vene-Balti sadama osakaal, seal tegutsevad transiidifirmad on juba Muugale või Paldiskisse üleminekut ette valmistama hakanud.

Hetkel kuum