10. veebruar 2003 kell 13:55

Hansabank Markets: kapitalistruktuuri muutus tõstaks Eesti Telekomi väärtust

Hansabank Markets tõdeb Eesti Telekomi tulemusi analüüsivas raportis, et ettevõtte aktsia oleks rohkem väärt kui ta oma kapitalistruktuuri muudaks.

Investeerimispank võib Eesti Telekomi aktsia hinnasihti tõsta, kui praegu vaid oma vahenditest tegevust finantseeriv ja investeeringuid tegev ettevõte muudab oma kapitali struktuuri. Laenuraha kasutamisel oleks ettevõtte kapitalikulu madalam, omakapitali tootlus (ROE) suurem ning sellest tulevalt maksaks väärtpaber ka märksa rohkem kui praegu.

Hansabank Markets jättis Eesti Telekomi aktsia hinnasihi 100 kroonile ning väärtpaberile ostusoovituse, kuid alandas aktsia riski keskmise peale.

Investeerimispank kirjutab Eesti Telekomi 2002. aasta tulemusi analüüsivas raportis, et alandas peale kahte aastat vabas konkurentsis tegutsemist ettevõtte aktsia riski, kuna Eesti Telekomi risk regulaatorite suhtes on vähenenud ja ta on edukalt suutnud kaitsta oma turuosa erinevate segmentide lõikes.

Telekomiettevõtte möödunud aasta esialgsed majandustulemused vastasid laias laastus meie lootustele ehkki neljas kvartal näitas aasta lõpu kampaaniate tõttu sesoonset nõrkust, kirjutab Hansabank Markets.

Investeerimispanga sõnul vajab märkimist, et Eesti Telekom investeeringute maht jäi möödunud aastal allapoole nende poolt prognoositud 700 mln krooni, mis tõstis ettevõtte vaba rahavoogu 1,5 mld krooni võrra ehk 11 krooni aktsia kohta.

Kuna 3G mobiilvõrgu investeeringud on maailmas edasi lükatud vähemalt paar aastat arvab Hansabank Markets, et telekomigrupi investeerimismaht püsib sel perioodil stabiilselt 600 mln krooni juures aastas.

Sellest tulenevalt ootab investeerimispank, et Eesti Telekom võib sel aasta maksta dividendideks 6,50 krooni aktsia kohta. Dividende suurus võib järgneval 2-3 aastal stabiilselt kasvada, kui investeeringute maht märkimisväärselt ei kasva.

2003. aastaks ootab Hansabank Markets Eesti Telekomile võrreldes 2002. aastaga kerget müügikasvu, stabiilseid või veidi langevaid EBITDA marginaale, vähendavat amortisatsioonikulu ning sellest tingitult veidi suuremat kasumit.

Hetkel kuum