Aili Sandre • 25. veebruar 2003 kell 12:49

Maanteeamet: Võrdseid sõiduvõimalusi pole võimalik tagada

Võrdseid liikumisvõimalusi Võrumaa metsatalunikule ja Tallinna ja Tartu vahel sõitjaile pole võimalik tagada, ütleb Rein Hallimäe maanteeametist.

Hallimäe sõnul on maanteede hooldus on üles ehitatud põhimõttel ? kus suurem liiklus, seal ka kõrgem hooldetase ja tihedam talihooldus. Kõikide maanteede hoidmine Tallinna?Tartu maanteega võrdsel tasemel on ebareaalne, tõdeb maanteeameti teehoiu osakonna juhataja.

Eestis on kokku umbes 51 500 kilomeetrit maanteid, millest riigimaanteid on 16 500 kilomeetrit. Hallimäe annab põhimaanteede ja suuremate tugimaanteede ? liikumissagedus üle 3000 auto ööpäevas ? seisundile hindeks '3', mis tähendab katte või vähemalt sõidujälgede hoidmist talve jooksul lume- ja jäävabana. Teel, millel autode liikumissagedus jääb alla 1000, tehakse küll jää- ja lumetõrjet, kuid eesmärk ei ole hoida sõidujäljed puhtad. Ülejäänud maanteedel piirdub talihooldus põhiliselt lumetõrjega, libedusetõrjet tehakse vaid nn ohtlikel lõikudel.

Riigimaanteede talihooldeks kulub 80-90 miljonit krooni, sellest kaks kolmandikku kulub kahe kõrgema seisunditasemega maantee (kokku 4500 kilomeetrit) hooldamiseks.

Rein Hallimäe kommentaar ilmub homses Äripäevas.

Hetkel kuum