Ülo Toomsalu • 6. märts 2003 kell 7:11

EE: Tartu abilinnapea võis kuritarvitada isikuandmeid

Tartu abilinnapea Margus Hanson võis kasutada valimispropagandas kurjasti ära ilmselt elanikeregistrist pärinevaid valijate isikuandmeid.

Värske reformierakondlasest parlamendiliikme Margus Hansoni propagandameeskonna käsutusse pidid sattuma valijate nimed, sissekirjutuse aadressid ja sünnikuupäevad, sest abilinnapea saatis isiklikud kirjad Tartu linnas elavaile esmakordselt Riigikogu valinud kodanikele, kirjutab Eesti Ekspress.

Hansoni sõnul tegelesid tema valimiskampaaniaga erakonnakaaslased, kes jaotasid materjale oma tuttavate hulgas. 'Palju aitas mind ka sõber, Miina Härma Gümnaasiumi direktor Jüri Sasi,' kinnitas Hanson.

Ometi said Hansonilt kirja ka esmavalijaist üliõpilased ning teiste gümnaasiumide abituriendid. Andmebaaside kasutamise poolt räägib ka see, et kahes küsitletud abituuriumiklassis olid kirja saanud kõik 18-aastased, kuid mitte ainuski 17-aastane õpilane.

Meeskonna käsutuses olevad andmed on värsked, sest kirjasaajate hulgas olid ka alles viimastel kuudel end Tartusse sisse kirjutanud inimesed. Näiteks Eesti Põllumajandusülikooli 1. aasta maakorralduse tudeng, Hansonilt samuti isikliku kirja saanud Maarja Paide kinnitas, et registreeris end Tartu elanikuks alles oktoobris.

Rahvastikuregistrile pääsevad ligi mitmed ametnikud Tartu linnavalitsusest, kinnitas siseministeeriumi rahvastikuregistri büroo juhataja Peeter Küüts.

Peale rahvastikuregistri võivad andmed siiski pärineda ka mõne firma andmebaasist või sotsiaalregistritest, kuhu Küütsi sõnul kuulub umbes 80 protsenti elanikest. Siseministeeriumi ametnik kinnitas, et ei tohi Ekspressile avaldada, kes täpselt Tartu linnavalitsuse töötajaist andmekogule juurde pääsevad.

Hetkel kuum