Virkko Lepassalu • 20. märts 2003 kell 12:22

Eesti otsese strateegilise varu moodustab 3000 t kütust

Eesti otsese strateegilise varu eriolukordade puhuks moodustab 3000 t kütust, millele lisandub kohustus kütusefirmadele hoida viie päeva varu.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi nõuniku Kuldar Väärsi kinnitusel moodustab 3000 t Eesti otsese julgeoleku või kaitseotstarbeline varu. Pool sellest on bensiin ja pool diislikütus. See on ette nähtud eelkõige kaitseväele ja jõuametkondadele eriolukordadeks.

Sellele lisandub Euroopa Liidu nõue, et kütusefirmad peavad tagavaraks hoidma viie päeva varu. Varu hulk arvutatakse eelnenud aasta Eesti keskmise kütusetarbimise põhjal päevas. 'Reaalselt on meil olemas 15 päeva varu,' viitas Väärsi Eestit iga päev läbivatele suurtele kütusekogustele.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Meeli Hunti kinnitusel peavad kaitse- ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium praegu läbirääkimisi 3000 t otseselt stateegilise kütusevaru üleandmise üle kaitseministeeriumi haldusesse. Üleandmine on Hunti kinnitusel seni seisnud õiguslike küsimuste taga.

3000 t moodustab piltlikult väljendades 50 raudteetsisternitäit kütust.

Hetkel kuum