24. märts 2003 kell 8:11

Börsiülevaade: välismaised börsitõusud võivad siit raha välja viia

Lääne-Euroopa ja USA börsitõusud võivad hakata siit raha ära viima.

Meie vaikelu kõrval toimub mujal börsidel sõjaralli. Sõda ei lahenda siiski kõiki Lääne juhtivate majanduste probleeme. USA ja Lääne-Euroopa majandused on kõrge laenukoormuse juures stagneerunud. Sealsed aktsiaturud on oma tipptasemetelt kõvasti kukkunud.

Kuigi uskumus, et edukas sõda ja naftahinna langus lahendavad majanduse probleemid, võib olla naivistlik, on see lootus suutnud tekitada aktsiaturu järsu tõusu. Küsimärgi all on ka aktsiaturu tõusu jätkusuutlikus ja võimalikud sõjaga seotud ootamatused.

Meie majandus pole stagnatsioonis, vaid päris hea tempoga kasvamas (eriti võrreldes Lääne-Euroopaga). Meie aktsiaturg on tipust natuke langenud, kuid jätkuvalt kõrgel tasemel. Kui investorid leiavad, et välisturgudel on kasvupotentsiaal suurem ja aktsiad nende jaoks piisavalt odavad, võidakse Tallinna börsil kasumit võtta ja raha teistele turgudele suunata.

Kui Lääne majandused saavad üle seisakust ja sealsed börsifirmad suudavad parandada oma reputatsiooni, on kahtlemata seal hetkel suurem tõusupotentsiaal. Kui aga tõus pole jätkusuutlik, ja selle kuu lõpus sulgub S P 500 indeks märkimisväärses miinuses, hakkab indeksi kuuajalise intervalliga 20aastane graafik viitama paanilise vabalanguse võimalusele USA aktsiaturul.

Kodubörsile lisandub Eesti raha peamiselt pensionifondide abil fondijuhtide otsuste põhjal. Pensionifondidel on piirangud peal, palju nad saavad ühte kohta raha paigutada. Mõned II samba pensionifondid kasvavad juba selle aasta lõpuks suuremaks praegu domineerivatest aktsiatesse investeerivatest aktsiakomponendiga avatud investeerimisfondidest.

Pensionifondidel on kohalikule aktsiaturule stabiliseeriv mõju. Samas ei saa nende rolli üle tähtsustada ? meie börs on välismaiste institutsionaalsete investorite otsuste meelevallas.

Hetkel kuum