Ülo Toomsalu • 2. aprill 2003 kell 6:23

PM: Tallinn hakkab uuesti linnapead valima

Tallinna volikogu koguneb tuleval esmaspäeval erakorralisele istungile, sest on sunnitud uuesti linnapead valima.

Tallinna linnasekretär Toomas Sepp ütles eile Postimehele, et linnavalitsus on esitanud volikogu esinaisele Maret Maripuule taotluse kutsuda esmaspäeval kokku volikogu erakorraline istung, kus esimese punktina on kavas linnapea Edgar Savisaare ametist vabastamine.

Seejärel tuleb päevakorda linnapea valimine, linnavalitsuse arvulise koosseisu kinnitamine, linnavalitsuse liikmete ametist vabastamine ja kinnitamine. Erakorralise istungi ning Savisaare ametist vabastamise on tinginud vastuolu Riigikogu valimise seaduse ja avaliku teenistuse seaduse vahel.

Keskerakonna ja Reformierakonna juhitavale linnavõimule on praegu ebaselge, kas Riigikokku valituks osutunud, kuid ennast sealt juba taandanud Edgar Savisaar võib ilma uuesti volikogu poolt kinnitamata meerikohuste täitmist jätkata või mitte. Samal põhjusel jääb täna ära ka linnavalitsuse korraline istung. Eile saatis Tallinna linnakantselei justiitsministeeriumile ja vabariigi valimiskomisjonile kirja, kus soovib täpsustada, kas Savisaare mahavõtmine ja tema linnapeakandidatuuri uuesti üles seadmine on vajalik või mitte.

Justiitsministeeriumi avaliku õiguse talituse juhataja Oliver Kask ütles eile Postimehele, et ministeeriumi hinnangul tuleb linnapea ilmtingimata ametist vabastada ja seejärel uuesti kohale nimetada, kui ta on Riigikogus ametivande andnud. Suurima häältearvuga Riigikokku valitud Savisaar andis vande parlamendis üleeile ning astus samal päeval ka Riigikogust tagasi.

Hetkel kuum