Ülo Toomsalu • 9. aprill 2003 kell 6:06

EPL: EBSi juht tekitas erakoolile kunstlikult miljoninõude

Riigi enamusosalusega firmat juhtides tekitas majanduskooli EBS finantsprorektor ettevõttele kooli ees 30 miljoni kroonise võla.

Erakool EBS (Estonian Business School) on riigi enamusosalusega aktsiaseltsi Imanta Hariduskeskus rentnik. Aktsiaseltsi praeguse juhi Toomas Heinaru sõnul on Imanta endine juht Tõnu Küttmaa ? olles samaaegselt EBSi finantsprorektor ? andnud Imantale EBSi esindajana kõrgete intressidega lühiajalisi miljonilaene, kavatsemata neid tagasi maksta, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kui Imanta võlg koos intresside ja viivistega kasvas 30 miljonini, algatas EBS aktsiaseltsi vastu pankrotimenetluse. Täna taotleb kool Tallinna linnakohtus võla katteks endale kesklinnas Lauteri 3 asuvat Imanta kinnistut.

?Sisuliselt mees (Küttmaa ? toim) sõlmis iseendaga laenulepinguid,? ütles Heinaru. ?See on hea näide, kuidas riigi vara võileiva hinna eest osavalt erakätesse mängitakse.?

Aktsiaseltsi uus juhatus seab kahtluse alla EBSi võlanõude seaduslikkuse, kuna mitmete lepingute puhul reaalset rahaülekannet ei toimunud. ?Näiteks värviti koridor üle ja see töö vormistati laenuna Imanta arvele,? ütles Heinaru. ?Kui maksuamet viis Imantas läbi revisjoni, nentis see, et firma tegevuses võib näha käibemaksupettust.?

Hetkel kuum