Gea Velthut-Sokka • 24. aprill 2003 kell 10:31

Euroopa Liiduga ühinemine avaldab survet palkade kasvuks

Ühinemisjärgne palkade, nagu ka hindade tõus, on möödapääsmatu ja selle mõju erinevatele Eesti majandussektoritele on erinev.

?Kindlasti tekib surve palkade kasvuks ja sissetulekute tase hakkab samm sammult ühtlustuma EL-i liikmesriikide omadega,? ütles Trigon Capitali juht Kristel Kivinurm. Sellised arengud on tema sõnul toimunud näiteks Kreekas, Iirimaal ja Hispaanias, kus tulude tase on jõudsalt liikunud EL-i keskmisele tasemele lähemale.

?Euroopa Liiduga ühinedes kiireneb makromajanduslik konvergents KIE regiooni ja EL-i vahel. Ühtlustumine toimub mitmes valdkonnas. Näiteks leiab suure tõenäosusega aset hindade tõus, võimalik on ka valuutade tugevnemine ujuva valuutakursiga riikides,? märkis Kivinurm.

Liitumisele järgnevatel aastatel süveneb surve palkade kasvuks järsult, sest paljudel erialadel saavad töötajad Kivinurme sõnul koduse leivaisa vahetada heldekäelisema vastu mõnes teises Euroopa riigis, kuigi tööjõu vabale liikumisele on kehtestatud üleminekuaeg, on paljud liikmesmaad teatanud, et nad kaotavad piirangud peale liitumist.

?Palkade tõus saab olema kiirem neis sektoreis, kus oskustööjõu puudus annab endast juba praegu tunda ning kus inimestel on lihtne leida tööd mõnes Lääne-Euroopa riigis,? lisas ta.

Eratarbimise kasvust sõltuvad sektorid, eriti mitmesugused teenindussektori ettevõtted, peaksid käesolevast protsessist võitma, aga suure tööjõumahukusega ettevõtete, eriti eksportijate, kasumlikkus hakkab kannatama.

Täpsemalt loe homses Äripäevas ilmuvast Eurorubriigist, mida toimetab Merike Lees.

Hetkel kuum