Inno Tähismaa • 24. aprill 2003 kell 14:21

Finantskonverents: Elektroskandia töötaja pettis firmalt välja 900 000 krooni

Eesti juhtiva elektrimaterjalide hulgimüügifirma AS Elektorskandia töötaja pettis firmalt välja kaupu üle 900 000 krooni eest.

AS Elektroskandia juht Heiki Liiser ütles täna Pärnu finantskonverentsil, et töötaja kandis firmast alates 1997. aastast välja ligi 100 eri moel.

Näiteks üks skeem, nn oma mees Havannas oli selline, et võltsiti volitusi ja B-kaardi koopiaid. Kaup läks välja, aga raha ei tulnud.

Teise skeemi järgi võeti kaup Elektroskandia nimel välja maaletooja käest. Kolmas skeem, nn parem pakkumine oli selline, kus töötaja tegi kaks pakkumist kliendile: odava ja kalli. Üks neist oli töötaja enda firma pakkumine.

Pettus tuli ilmsiks, kui tuli välja ühe töötaja müügi võlgnevuste suur osakaal. Samuti olid seletused ebausutavad. Tehti kontrollhelistamised ja pettus tuli välja. Müügimees haigestus ootamatult.

Petturi puhul oli intelligentse, laia silmaringiga inimesega. Õppinud kahes ülikoolis. Oskas hästi musta valgeks rääkida.

Asi on politseist läbi käinud, aga kedagi süüdi ei mõistetud.

Pärast pettust tellis Elektroskandia riskianalüüsi. Taastati protsessid. Analüüsiti põhjuseid ja ennetavaid tegevusi kõigi firma töötajatega. Pettus sai toimuda, kuna keskkond oli selleks soodne: firma oli värskelt turule tulnud ja agressiivne, müüjatel olid laiad volitused, tarkvaraprogramm oli algeline, firmal oli uus omanik, arhiivile oli lai juurdepääs, saldokinnitused jäid regulaarselt saatmata.

Teine põhjus oli suhtumises: ei kontrollitud B-kaartide koopiate autentsust, ei kontrollitud klientide tausta, ei jälgitud maksedistsipliini, häbeneti küsida piinlikke küsimusi, häbeneti helistada kliendile, firmas usaldati liigselt teineteist, kauba väljaandmisel kontroll puudus. Firma käive oli toona ligi 60 miljonit krooni ja firmas töötas 12 inimest.

Pärast pettust muudeti keskkonda turvalisemaks: hakati allkirjastama kõiki dokumente, krediidipoliitika muutus jäigaks, vahetati tarkvara. Suhtumises muudeti kõik protsessid taastatavaks, korraldati inventuure, vahetati osakondade vahel inimesi, muudeti tulemusaruandlust, usaldust suudeti säilitada.

Elektroskandia soovitused: usalda kõhutunnet, reageeri kohe, ära looda kindlustuse peale, protsess peab kontrollima ennast ise.

Elektroskandia kuulub Hagemeyeri kontserni. AS Elektroskandia tekkis, kui Hagemeyer ostis 1997. aastal ära ABB Asea Skandia. Elektroskandia käive oli 2002. aastal 220 m krooni. Firmas töötab 50 töötajat.

Hetkel kuum