2. mai 2003 kell 10:53

Hollandi Ahold saab uue juhi Rootsi Ikeast

Raamatupidamisskandaalist raputatud Hollandi jaemüügifirma Ahold saab uueks tegevjuhiks mööblikontserni Ikea endise juhi Anders Mobergi.

Moberg alustab 5. mail, võttes firma üle kriisi ajal, mille põhjustas aasta alguses avalikuks tulnud ilustatud raamatupidamisnumbrid, kirjutab Dagens Industri võrguväljaanne.

Veebruaris alustas USA finantsinspektsioon SEC Aholdi raamatupidamise uurimist ning firma tegevjuht ja finantsdirektor vallandati. Aprillis võeti lähema uurimise alla ka kontserni tegevus Rootsis ? kuidas Ahold, jaeketi ICA Ahold suuromanik, on raamatupidamises kajastanud Rootsist saadud tulusid. Ahold võis audiitori eest andmeid varjata, mis omakorda võib tähendada tulude ebaõiget kajastamist.

?Olen kohtunud mitmete Aholdi töötajatega ning usun, et suudame üheskoos Aholdi õigele teele tagasi pöörata,? ütles Anders Moberg, kes aastatel 1986-1999 oli Rootsi mööblikontserni Ikea tegevjuht ja kontserni juht.

Aholdil on 9000 kauplust 27 riigis ning 2002. aasta käive oli 72,2 miljardit eurot. Põhjalas kuulub Royal Aholdile 50% ICA Ahold ABst, mille käes on 4600 poodi põhiliselt Rootsis ja Norras, aga ka Taanis, Lätis, Leedus ja Eestis. Lätis ollakse Rimi kaubamärgi all turuliider, Leedus kolmandal kohal. Eestis on Rimil 5 kauplust.

Hetkel kuum