Viktoria Korpan • 6. mai 2003 kell 14:06

Peaminister Juhan Parts kohtus Kreeka peaministriga

Peaminister Juhan Parts kohtus täna Eestisse ELi eesistujamaa esindajana ühepäevasele visiidile tulnud Kreeka peaminister Constantinos SimitisŽega.

Tegemist oli eesistuja traditsioonilise pealinnade turneega. Seni on Simitis külastanud nelja riiki - Küprost, Rootsit, Soomet ja Taanit, Eesti oli järjekorras viies riik.

Peaministrite kohtumisel keskenduti Euroopa Liidu juunikuisel Thessaloniki tippkohtumisel arutlusel tulevatele teemadele.

Esmalt andis Kreeka peaminister ülevaate Euroopa Tulevikukonvendis lahendamist vajavatest küsimustest ning ajakavast Euroopa Liidu põhiseadusliku lepingu sõlmimisel.

Seejärel puudutati kohtumisel Euroopa ühise immigratsioonipoliitika väljatöötamist. Simitis nentis, et see on mitmete riikide jaoks väga oluline teema ning ehkki osad Euroopa riigid on ühtsete piirikontrollisüsteemide olemasolu vajalikkuse osas eri meelt, on koordinatsioon ses vallas vajalik. Eesti peaminister lisas, et illegaalne immigratsioon on Euroopa ühine probleem ning Euroopa välispiiri kaitsel on vajalikud ühised standardid.

Viimasena puudutasid peaministrid Euroopa ühtse kaitse- ja julgeolekupoliitika küsimust. Kreeka peaministri sõnul arutatakse seda teemat Thessaloniki tippkohtumisel. Diskussioon saab tuginema Javier Solana eestvedamisel valmival analüüsil 21. sajandi julgeolekuriskidest Euroopas. Eesti peaminister lisas, et Eesti hinnangul peaks Euroopa julgeoleku areng toimuma transatlantilises raamistikus.

Hetkel kuum