Ülo Toomsalu • 7. mai 2003 kell 6:16

PM: Eestis leitud bakter trügib paljudesse piimatoodetesse

Suurematesse kauplustesse jõuab tänasest müügile uus piimatoodete sari, mis sisaldab Eestis leitud tervist parandavat piimhappebakterit.

Ametliku nimega probiootiline piimhappebakter Lactobacillus fermentum ME-3 on oma toimelt sarnane populaarsust võitnud Gefiluse bakteriga, mida sisaldavaid tooteid on Eestis müüdud aastaid, kirjutab Postimees.

Tartu Ülikooli professori ning bakteri leidnud töörühma juhi Marika Mikelsaare sõnul on Eesti päritolu ning imporditud piimhappebakteri vahe selles, et siinne sobib eestlastele paremini ning annab meie organismis parema efekti. «Kasutust leidev bakter leiti ühe terve Eesti lapse organismist, sest sellisel kujul eksisteerib seda vaid eestlastel,» rääkis ta.

Mikelsaare kinnitusel on vastavaid võrdlusi tehtud Soome ja Rootsi ning Eesti laste vahel ning mujalt nii tõhusa toimega baktereid leitud ei ole. «Inimeste organismis leiduv mikrofloora on regiooniti ning etniliselt erinev ning seetõttu näiteks seda bakterit, mida paljude eestlaste organismist leiab, teistel rahvustel tihti ei ole,» põhjendas Mikelsaar.

Täna jõuab poelettidele piimhappebakterit sisaldav Tallinna Piimatööstuse tootesari Hellus, kuhu kuuluvad neli spetsiaalset jogurtit, kolm kohupiimakreemi ning hapukoor ja keefir. Piimatööstuse Meieri kaubamärgi turundusjuhi Anne Tääkeri sõnul on erinevate biotoodete populaarsus pidevalt kasvanud ning sealt ka otsus just sedalaadi toiduained turule tuua.

Müügiedu ootab tööstus tootele hoolimata sellest, et selle hind on tavapärastest jogurtitest-kohupiimadest mõne protsendi võrra kõrgem.

Piimhappebakterit Lactobacillus fermentum ME-3 kasutab oma toodangus ka Võru Juust, kes toodab sellega juustusorti Bio-Atlet.

Hetkel kuum