6. juuni 2003 kell 10:56

Laenuraha odavnemine jätab Soome loodetud buumita

Soome tarbijate võlakoorem on juba kasvanud sedavõrd suureks, et intresside langetamisest enam majanduskasvule ergutust ei tule.

?Ma ei usu, et praegune intresside langus investeerimisbuumi tooks,? ütles Kauppalehtile majandusuuringute instituudi Etla juhtivteadur Pasi Sorjonen. Soome majapidamised on juba võlgades nagu USA majanpidamised. Intressid võivad alaneda, kuid uusi laene enam lisaks ei võeta.

?Soomes arvati, et eratarbimise toel suudetakse praegusest majanduslangusest välja tulla ilma et tööpuudus oluliselt kasvaks. Nüüd on jõutud sinnamaani, et kui eksport ja investeeringud ei toibu, on ka tarbijate laenuvaru ammendatud,? ütles lehele Etlast Pentti Vartia.

Eile alandas Etla Soome tänavust majanduskasvu prognoosi 0,2 protsendipunkti võrra 1,6 protsendile. Kui tänavu on majanduskasvu peamine vedur eratarbimine, siis tuleval aastal peab kasvu tooma eksport ja investeeringud. Eksporti pärsib aga euro tugevnemine. Etla prognoosi järgi jääb euro tuleval aastal 1,20 dollari tasemele.

Hetkel kuum