Ülo Toomsalu • 17. juuni 2003 kell 5:59

EPL: Dvigateli valukojas töödeldi illegaalselt liha

11. juunil suleti Dvigateli valukojas Lepiku Lihatööstus OÜ illegaalne lihatööstus, milles peeti isegi käte pesemist mõttetuks euronõudeks.

?Sulgesime kiirkorras lihatööstuse, kuna seal ei jälgitud mingeid toiduohutuse nõudeid,? ütles Eesti Päevalehele Harjumaa veterinaariakeskuse direktor Vladimir Vahesaar. ?Isegi käte pesemist peeti liiga karmiks euronõudeks.?

Dvigateli valukojas tegutses Vahesaare sõnul Lepiku Lihatööstuse OÜ, kellel on Raplamaal olemas väike tapamaja. ?Salatööstus varustas teadmata päritolu lihaga peale väiksemate poodide ka Tallinnas asuvaid suuremaid hotelle ja toitlustusasutusi. Ettekirjutuses nõudsime tootmise täielikku lõpetamist ning väljastatud lihasaaduste tagasikutsumist ja hävitamist,? ütles Vahesaar.

Dvigateli endise tsehhi kõik aknad olid musta kilega kinni kaetud ja ei tegeletud ka eririskiga loomsete jäätmete, nagu pea- ja seljaaju eemaldamise ja hävitamisega.

?See ei olnud salatööstus. Asi oli lihtsalt... kuidas seda selgitada... ruumid, mida ehitati, venisid omafinantseerimise piiratud võimaluste tõttu,? ütles OÜ Lepiku Lihatööstuse juhataja Björn Kass. ?Ja et ehitus venis, muutusid ka igasugused nõudmised tootmisele ning lõpptulemusena kõlbasid need ruumid ainult kondistamiseks.?

Harjumaa veterinaariakeskus algatas väärteo menetluse ja omanik tunnistas oma süüd. Vahesaare küsimusele, kaua ta lootis niimoodi töötada, vastas omanik, et nad olid nii töötanud juba ligi aasta, enne kui see avalikuks tuli.

Ettevõttele tehti 20 000 krooni suurune trahv. Ebasanitaarses olukorras leitud 900 kilo liha ja -saadusi toimetati koerte varjupaika.

Lepiku lihatööstus lootis Kassi sõnul veel paar kuud vastu pidada, et teenida raha ehituse lõpetamiseks.

?Katsume nüüd kolm kuud kuidagi üle elada ja siis on asi korras. Siis võib kontrollima tulla kes tahab,? lisas Kass.

Hetkel kuum