Peeter Stamberg • 25. juuni 2003 kell 13:00

Börsiülevaade: Telekom kerkis kolme aasta kõrgtaseme lähistele

Eesti Telekomi aktsia hind kerkis täna Tallina börsil 2000. aasta augustikuu lõpu tasemele.

Eesti Telekomi aktsia <GR#EE.ETL> hind kerkis 2,4 mln kroonise käibe juures 2,70%, 107,18 kroonile, olles täna suurima tõusu teinud aktsia. Viimati maksis aktsia rohkem 30. augustil 2000. aastal.

Kogu juuni on Telekomi aktsiale olnud hea, vaid kolmel kauplemispäeval on Telekomi aktsia hind langenud. Üks languspäev oli seotud dividendiõiguse kadumisega.

Üks tehing tehti täna ka Eesti Telekomi täiendava aktsiaga (töötajatele motivatsioonisüsteemi raames emiteeritud aktsiad) tasemel 103,27 krooni. Samal ajal, kui toimus tehing täiendava aktsiaga, osteti aktsiat 104,99 krooniga, seega kaotas täiendavate aktsiate müüja samahästi kui 1,72 krooni aktsia kohta ainuüksi seetõttu, et huvi täiendavate aktsiate vastu on pea olematu. Kuna kokku vahetas omaniku tehingus 1000 täiendavat aktsiat, siis oli kaotus tehingust 1720 krooni. Ka kauplemispäeva lõpus osteti aktsiat tunduvalt kõrgema hinnaga kui täiendavat aktsiat ? aktsiat oldi valmis ostma 106,40 krooniga, samas kui täiendava aktsia vastu tunti huvi 102,95 kroonil. Täiendavate aktsiatega lõpeb eraldi kauplemine pärast seda, kui Eesti Telekomi aktsiakapitali suurendamine on registreeritud Äriregistris.

Suurim, 18,3 mln kroonine käive, tuli Hansapanga aktsiast <GR#EE.HP>. Aktsia hind langes 0,06%, 281,17 kroonile. Üle ühe miljoni krooni tuli käivet lisaks Hansapanga ja Eesti Telekomi aktsiale ka Norma aktsiast <GR#EE.NORMA>, mille hind kerkis 1,23%, 76,98 kroonile. Suurim langeja oli Harju Elektri aktsia <GR#EE.HELEK>, mis sulgus 70,88 kroonil ehk 2,58% madalam kui reedel.

Möödunud nädala neljapäeval ja reedel suurimat käivet näidanud Tallinna Kaubamaja aktsiaga <GR#EE.TKM> ühtegi tehingut täna ei sooritatud.

I-nimekirjas oli kauplemine tagasihoidlik. Suurima tõusu tegi läbi Saku Õlletehase aktsia <GR#EE.SAKU>, mille hind kerkis 2,46%, 65,09 kroonile. Käivet kogunes neljast tehingust alla 37 tuhande krooni. Aktsia hinna tõusule aitas kaasa see, et ilm oli jaanipäeval ilus ja õllemüük läks hästi. Saku Õlletehase õllede müük jaanipäeval (jaanipäeva eelsel nädalal) kasvas võrreldes möödunud aastaga 16%, kogumüük kasvas 19% ehk pea viiendiku.

Kokku tehti 123 tehingut ja käivet kogunes 22,4 mln krooni.

Hetkel kuum