Ülo Toomsalu • 26. juuni 2003 kell 11:04

PM: Lemmikpuhkepaigad jäävad kodumaale

Enamik eestlasi veedab vabad nädalad kodumaa kaunites paikades, kaugemad reisid viivad parimal juhul naabermaadesse.

See tähendab, et eestlaste tänavused suvereisid järgivad teiste lääneriikide puhkusetrendi.

Hirm raske hingamisteede haiguse SARSi ees, kogu maailma haaranud terrorismioht ning moslemimaailma raputavad Iraagi sõda ja Lähis-Ida konflikt teevad inimesed alanud suvel paiksemaks kui varasematel aastatel. Nõnda on see nii Lääne-Euroopas kui ka Eestis.

Mitme suure reisifirma juhid tunnistasid Postimehele, et SARSi-hirm on kahandanud nii Kagu-Aasiasse kui ka muudesse kaugematesse maadesse soovijate hulka.

Pinged Iisraeli ja Palestiina vahel ning jätkuvad lahingud Iraagis on Estonian Holidaysi reisikonsultandi Inge Koppeli sõnul tõmmanud kriipsu paljude inimeste plaanile külastada isegi Egiptust. Reisiplaanide tühistamise põhjusena on tema kõrvu kostunud argument, et Egiptus asub liiga lähedal Iisraelile.

Vesistest-jahedatest ilmadest hoolimata eelistavad eestlased puhata ennekõike Eestimaal või lähivälismaal, näitavad suurte reisifirmade andmed. Traditsioonilistele lemmiksihtkohtadele, nagu Soome, Norra, Rootsi ja Taani, on lisandunud kaks Balti riiki ja Peterburi.

Peterburi bussireise korraldava Tiit Reiside konsultandi Ervin Salusoo sõnul on eestlaste tung idanaabri suurlinna kasvanud nii suureks, et seniste kuni 50kohaliste busside asemel on neil tulnud käiku panna kahekordsed sõidukid, mis mahutavad kuni 70 inimest.

MTÜ Eesti Maaturismi tegevdirektori Margus Timmo sõnul kinnitab taluturismi kasvavat edukust tõsiasi, et hoolimata viimase kolme aastaga lisandunud 2000 voodikohast käib talunike väitel neil vähemalt sama palju kliente kui varemgi, ja enamasti koguni rohkem. Neist 85% on eestlased.

Hetkel kuum