Ülo Toomsalu • 18. juuli 2003 kell 7:05

EPL: Leedu Unicomil lasub altkäemaksukahtlus

Tallinnas peaaegu monopoolsed välireklaamitingimused saanud Unicomi Leedu kolleege kahtlustatakse kahele Vilniuse ametnikule pistise andmises.

Leedu korruptsiooniga võitlemise büroo STT pidas juuni lõpus kinni Vilniuse linnapea nõuniku Violeta Sorkiniene ja majandusosakonna juhataja Vygintas Jakase, süüdistades neid altkäemaksu võtmises. Samal päeval toodi ülekuulamisele ka Unicom Balticu esindaja Skaiste Lapeniene kahtlustatuna pistiseandmises, kirjutab Eesti Päevaleht.

1994. aastal sõlmiti Vilniuse linnavõimude ja reklaamifirma Aplikata vahel leping reklaamipindade rentimise kohta hoonetel ja bussiootepaviljonides, mille kohaselt pidi firma linnale maksma 5 protsenti tuludest. Aplikata võttis hiljem üle Unicom Baltic. Pärast seda, kui liberaalid võitsid 2000. aastal Vilniuse omavalitsuse valimised, leidis linn, et leping Baltimaade suurima välireklaamifirma Unicomiga ei ole linnale soodne ning algatas kohtus lepingu tühistamise.

Unicom Baltic pakkus linnale kohtuvälist kokkulepet, mille mõjutamises nüüd firma esindajat süüdistataksegi.

2001. aasta oktoobris moodustas Vilnius 7-liikmelise komisjoni Unicomi pakkumise hindamiseks. Komisjoni juhiks sai majandusosakonna juhataja Jakas ning üheks liikmeks linnavalitsuse nõunik Sorkiniene. Juba novembris veetis Jakas koos abikaasaga nädalavahetuse Pariisis. Sama lennukiga käis Pariisis ka Unicomi juht Lapeniene. Mullu aprillis käis Sorkiniene abikaasaga Hispaanias. Uurijad usuvad, et mõlema reisi kulud kattis Lapeniene.

Hetkel kuum