30. juuli 2003 kell 7:35

USA börsid: tarbijate usaldusindeks rõhus turgu enim

Eilse päeva jooksul tugevalt kõikunud USA aktsiaturg pidi lõpuks alla vanduma kehvale juulikuu tarbijausaldusindeksile.

Hommikul pingsalt oodatud indeks kukkus juulis 83,5 punktilt 76,6 punktini, samas kui analüütikud olid oodanud indeksi tõusu 85 punktini, kirjutab uudisteagentuur Reuters.

Turg keeras kohe järsult suuna alla, kuid hakkas keskpäeval taas tõusma, kui levisid kuuldused, et Iraaki pikka aega valitsenud liider Saddam Hussein on kinni nabitud. Paraku lükkas Pentagon õhtupoole kuulujutu ümber.

Uuesti sai turg hoo allapoole kätte aga siis, kui USA valitsuse võlakirjade hinnad hakkasid vajuma. Võlakirjade hinnalangus tõstis 10 aastase võlakirja tootluse 4,45%ni ehk peaaegu viimase aasta kõrgeima tasemeni.

Intressimäärade tõus teeb investoreid murelikuks, kuna see tähendab laenukulude tõusu ja võib takistada USA majanduskasvu.

?Kui võlakirjade tulusus kasvab aeglaselt ja põhjendatult ning selle taga oma majanduse tugevus on kõik korras, kuna siis tõusvad ettevõtete kasumid tõenäoliselt veel kiiremini ja sa võid osta aktsiaid. Aga kiire tootluse tõus võlakirjade turul võib investorid viia aktsiaturult eemale otsima kindlamat tootlust,? ütles Victory Capital Management aktsiaturgude juht Brian Pears.

Dow Jones tööstuskeskmine lõpetas eile 9204 punktil ehk 0,7% miinuses. Peamiselt tehnoloogiasektori aktsiate liikumist kajastav Nasdaqi koondindeks taandus 0,2%, tasemeni 1737 punkti.

Hetkel kuum