Inno Tähismaa • 6. august 2003 kell 10:31

Sapardi investeeringutoetusi Eestis saab tänavu kõige enam kalasektor

Euroopa Liidu Sapardi tugiprogrammi II meetme investeeringutoetusi saavad tänavu kõige enam kalasektori ettevõtted.

Vastavalt põllumajandusminister Tiit Tammsaare otsusele saab kalasektor tänavu toetust 43,8 miljonit krooni. Piimasektor saab 37,5 miljonit ja lihasektor 36,6 miljonit krooni, ütles ministeeriumi pressiesindaja Iiris Saluri. Kokku jaotatakse laiali ligi 118 miljonit krooni.

Taotlusi Sapardi II meetme põllumajandus- ja kalandustoodete tootmise ja turustamise parandamise investeeringutoetusteks laekus tänavu ligi 100 miljonit krooni enam kui on võimalik laiali jagada. Põllumajandusministeerium peab võimalikuks suurendada toetuste hulka 10% võrra teiste meetmete arvelt.

Raha määramise üksikutele projektidele määrab Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet PRIA. PRIA määrab toetused ja teeb nad teatavaks järgmisel nädalal.

Kokku on kolme aasta jooksul Sapardi II meetmele eraldatud üle 260 miljoni krooni. Kõige enam investeeringutoetusi on läinud lihasektorile 38,9%. Piima- ja kalasektor on aastate kokkuvõttes saanud investeeringutoetusi praktiliselt võrdselt, vastavalt 30,6% ja 30,5% toetuste kogusummast.

Sapardi II meetme kaudu on investeeringutoetuse saanud näiteks Saaremaa Läätsa kalatööstus, mis alates jaanipäevast pandi praktiliselt seisma. Kui ettevõte tegevus peatub, maksab toetuse Euroopa Liidule tagasi Eesti maksumaksja.

Hetkel kuum